Leasingul va trece pe operational
Data publicarii: 20-10-2006Normele Bancii Centrale si integrarea in Uniunea Europeana vor constitui impulsuri importante pentru leasingul operational. In viziunea reprezentantilor companiilor specializate, trendul ascendent al leasingului operational in detrimentul celui financiar se va mentine si in perioada urmatoare. "In contextul dezvoltarii leasingului la nivel european, va fi incurajat leasingul operational, care va avea o proportie tot mai mare", a declarat ieri presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Septimiu Postelnicu.
Cealalta asociatie reprezentantiva existenta pe piata romaneasca a leasingului are o opinie asemanatoare, cu o motivatie insa diferita. In structura contractelor incheiate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, leasingul operational a crescut ca pondere dupa primele sase luni ale anului, de la 3% la 5,08%. "Apreciem ca acest fenomen s-a datorat aparitiei Ordonantei 28/2005, Legea Institutiilor Financiare Nebancare, care a determinat o serie de societati sa se orienteze catre leasingul operational in detrimentul celui financiar.
Este posibil ca aceasta tendinta sa se manifeste si in perioada care urmeaza", explica un comunicat al ASLR. Normele Bancii Nationale privind capitalul minim si modalitatile de functionare a IFN aduc atingere doar operatiunilor de leasing financiar, leasingul operational ramanand astfel intr-o zona nereglementata. Tocmai pentru a evita confuziile intre cele doua tipuri de finantare, Ministerul Finantelor a modificat definitiile prin noul Cod Fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
BNR leaga leasingul financiar de creditul de consum
Incepand de saptamana viitoare, conditiile pentru creditarea populatiei devin mai restrictive. Banca centrala a modificat si completat Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, noile prevederi, stabilite prin Norma BNR 20/2006, urmand sa intre in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv de luni. Una dintre modificarile aduse de normativa BNR prevede ca leasingul financiar va fi inclus in categoria creditelor de consum si imobiliare.
Astfel, societatile de leasing se vor supune regulilor impuse bancilor. Printre ele, pragul maxim de indatorare este stabilit la 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului. Norma BNR mentioneaza ca aceste reguli se aplica si in cazul institutiilor financiare nebancare romane sau sucursale ale celor straine, inscrise in Registrul general tinut de BNR.
"La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma publicata la 22 septembrie.
Piata de 2,5 miliarde pana la sfarsitul anului
In continuare dominata de sectorul auto, piata leasingului din Romania a inregistrat in primul semestru al anului o valoare totala de 1,37 miliarde euro. La nivelul contractelor incheiate de firmele membre ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, se remarca o dublare a valorii totale a contractelor incheiate. Astfel, membrii ALB au incheiat contracte in valoare totala de 810 milioane euro, potrivit unui comunicat al institutiei.
Afacerile firmelor de leasing afiliate la ASLR au avansat, in primele sase luni, cu 19,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul contractelor a atins astfel 743,9 milioane euro. Valoarea bunurilor finantate in sistem leasing a crescut cu 20% - pana la 618,77 milioane euro. Conform estimarilor, pana la sfarsitul anului, piata ar putea ajunge la 2,5 miliarde euro, cu 300 milioane euro mai mult decat valoarea inregistrata la finalul anului 2005. La nivelul intregii piete, sectorul auto detine cea mai mare pondere - 75,9% - acest segment fiind urmat de echipamentele industriale - 19,4% - si domeniul imobiliar - 4,7%.
Citeste tot articolul in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului