Sorin Ovidiu Vantu isi spala actiunile
Data publicarii: 20-10-2006In linii mari, afacerea vizata de grupul Luca-Vintu este una destul de simpla, dar cu o miza extrem de mare. Societatile Gelsor SRL si SOV Invest detineau un pachet comun de peste 7% la Regisco SA, societate care intentioneaza sa treaca la un nivel superior de dezvoltare.
Conducerea Regisco a ajuns la concluzia ca cele doua firme infiintate si controlate de Sorin Ovidiu Vantu nu sunt eligibile in conformitate cu legea pietei de capital si le-a cerut sa-si vanda participatiile detinute la Registru.
Initial, Gelsor SRL si SOV Invest s-au conformat si au trimis o oferta de vanzare catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta a acceptat oferta, insa imediat dupa aceea a primit o instiintare ca actiunile au fost vandute catre GM Invest, firma controlata de grupul Vintu-Luca prin off-shore-ul Comac LTD, din Cipru.
"Oferta facuta de Gelsor si SOV Invest catre Bursa ca actionar majoritar nu s-a mai respectat. Reprezentantii celor doua firme ne-au adus la cunostinta ca au o alta oferta de la GM Invest", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Tranzactie blocata
Nerespectarea termenilor de vanzare a actiunilor, adica neacordarea dreptului la preemtiune actionarilor Regisco, a dus la blocarea tranzactiei dintre Gelsor si SOV Invest, pe de-o parte, si GM Invest, pe de alta parte.
"Adunarea generala nu a aprobat contractul de cesiune a actiunilor Gelsor si SOV Invest catre GM Invest. Motivele au tinut de nerespectarea procedu-rilor", a declarat Ioan Catona, director general la Regisco.
Teoretic, cele doua firme pot contesta decizia AGA in instanta. Daca nu ataca hotararea pot relua procedura de a face oferta de vanzare catre actionarii din interiorul societatii.
Rodica Chinaloglu, administrator al Gelsor SRL, ne-a confirmat ca tranzactia a fost blocata. "Dansii nu accepta aceasta vanzare, insa asta urmeaza sa decida instanta. In acest moment, firma este functionala, dar in reorganizare judiciara", a mai spus Chinaloglu.
Tezaurul in actiuni
Miza detinerii unor pachete de actiuni la Regisco este uriasa. Regisco gestioneaza toate informatiile despre companiile care au aderat la acest registru, fiind o adevarata mina informationala.
Sergiu Ovidiu Pop, presedintele consiliului de administratie de la Regisco, ne-a declarat ca societatea isi va schimba numele in Depozitarul Central: "Dupa tezaurul detinut de BNR, baza de date a Depozitarului va deveni, ca importanta, un al doilea tezaur. Este vorba despre averea in actiuni a tuturor romanilor".
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului