Ce comisioane cer bancile pentru retragerile de la bancomatele concurente
Data publicarii: 12-11-2012 | Finante-Banci
Cum domnul Dobanda nu mai reuseste sa atraga clienti noi, bancile se orienteaza in ultima vreme spre domnul Comision. Banci care pana de curand aveau o politica tarifara decenta au inceput sa perceapa comisioane pentru fiecare operatiune, iar cele care erau cunoscute pentru comisioanele ridicate, au tinut sa isi respecte renumele. ECONOMICA.NET va prezinta ce comisioane va cer cei mai mari emitenti de carduri de debit din Romania, daca va prind cu cardul in bancomatul concurentei.
Cele mai multe banci au inceput sa isi taxeze clientii pentru retragerile de la ATM proprii. Insa clientii sunt cu adevarat arsi la buzunare (sau la cont) cand fac retrageri de la bancomatele altor banci. Politica tarifara este stabilita de catre banca emitenta de card. Astfel, un client BRD Groupe Societe Generale va plati comisionul impus de BRD pentru o anumita operatiune efectuata la bancomatele altei banci.
Si aceste comisioane nu sunt deloc mici, iar unele banci sunt mai hraparete decat altele. Spre exemplu, BRD, banca ce tocmai a dublat comisioanele clientilor la cardurile de debit (BRD are si cele mai multe astfel de carduri emise), cere nu mai putin de 5 lei la o retragere de 100 de lei efectuata la bancomatul altei banci. La orice retragere, BRD opreste 4 lei plus inca un comision de 1% din suma retrasa.
Banca Comerciala Romana, al doilea jucator pe piata cardurilor de debit si cel mai mare dupa active, iti ia si mai mult din cont daca esti nevoit sa folosesti ATM altei banci. La o retragere de 100 de lei, comisioanul este de 5,25 lei.
Spre comparatie, BCR iti ia intr-o secunda mai mult decat ti-ar da pentru un depozit la termen intr-un an intreg. La un depozit de 100 de lei pe 12 luni banca iti plateste 4,4 lei (dobanda de 4,4%), bani din care isi mai ia si statul o cota de 16%. BRD plateste o dobanda ceva mai mare, de 5,25% pe an la depozitele pe 12 luni. Dar din suma rezultata de 5,25 lei, clientul ramane cu 4,4 lei dupa plata impozitului.
BCR si BRD adunau impreuna anul trecut peste 4 milioane de carduri active impreuna. De asemenea, cei care utilizeaza bancomatele altor banci trebuie sa aiba grija si la comisioanele pentru interogarea soldului, acolo unde aceasta operatiune este posibila - nu toate bancile ofera acest serviciu pentru cardurile altor banci.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani