Adrian Vasilescu (BNR): O inflatie de 5% este mica pentru Romania
Data publicarii: 09-11-2012 | Finante-Banci
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca o inflatie de 5% este mica pentru Romania.
'In perioada tranzitiei, mai ales in anii '90 cand Romania se confrunta cu inflatie foarte mare, in '93 am avut o inflatie de 300%, exista indicatorul indexare. Venea inflatia, indexam salariile, pensiile. Acum inflatia este mai mica. 300%, 200% sunt cifre care au intrat in istorie. Practic 5% pe an este o inflatie mica pentru Romania. Am avut ani cu 30% inflatie pe luna. Ultima inflatie cu 30% pe luna a fost in martie 1997. De atunci a tot scazut, am ajuns la inflatie cu o cifra si la inflatia cu 2%. Sa speram ca in a doua parte a anului viitor se indreapta lucrurile si inflatia revine la nivelurile din vara acestui an. (...) La noi salariile sunt mici pentru ca productivitatea este mica. Cererea agregata negativa este un rau necesar pentru ca mai tine in frau inflatia. Comerciantii chiar daca si-ar dori din suflet sa ridice preturile nu pot sa o faca', a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, problema inflatiei este foarte importanta pentru starea sociala a unei tari, pentru bunastarea ei, pentru ca, la urma urmei, in conditiile in care preturile cresc, are de suferit venitul fiecaruia.
'Ai nevoie de mai multi bani pentru a cumpara aceeasi cantitate de marfuri. Atunci cand vorbim de bunastare, in primul rand ne uitam la inflatie. Bineinteles, in primul rand ne uitam la PIB, pentru ca PIB-ul aduce bunastare, ne uitam la calitatea fortei de munca, ne uitam la multi indicatori. Inflatia este un indicator pentru starea de spirit a populatiei si pentru bunastare. Daca punem in balanta inflatia si preturile trebuie sa intelegem ca inflatia, potrivit definitiei acceptate pe plan mondial, inseamna cresterea generalizata a preturilor de consum, deci o medie a tuturor preturilor, iar la noi cade bine acest indemn de a fi atenti la preturi pentru ca vedem ca din mii si mii de preturi facem inflatie prin cresterea catorva', a mai spus consilierul guvernatorului.
El a mai afirmata ca prognoza tinde spre o inflatie ceva mai calma in a doua parte a anului viitor.
'Cert este ca exista continuu fluctuatii. La urma urmei daca ne uitam in urma anul acesta, nu una, nu doua, dar trei luni mai devreme am ajuns la o cifra de inflatie mai mica decat a multor tari din zona euro', a explicat Vasilescu.
Proiectia curenta a BNR plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 5,1% la sfarsitul anului 2012 si la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite in sus cu 1,9 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.
Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani