Cum imi aleg cea mai buna asigurare de locuinta

Data publicarii: 08-11-2012 | Finante-Banci

Daca tot suntem obligati sa ne asiguram casa, macar sa o facem cu cap. Romania libera va prezinta cele mai importante criterii care trebuie luate in calcul la alegerea unei polite de asigurare a locuintei.

 Dupa introducerea legii privind obligativitatea asigurarii locuintei, acest tip de polita a revenit in prim-plan. Dupa primele sase luni ale anului, companiile de asigurari aveau peste 5 milioane de polite in portofoliu, adica mai mult decat in toti  anii de dupa 2004. Statul ne obliga insa sa ne asiguram doar pentru trei riscuri catastrofice, adica inundatii, alunecari de teren si cutremure. Asigurarea completa a locuintei este insa un produs cu mult mai complex, care include uneori mai multe zeci de riscuri asigurate. Totusi, la baza sunt patru categorii mari de riscuri care nu ar trebui sa lipseasca din nici o polita. Astfel, asigurarea ar trebui sa acopere, in primul rand, riscurile atasate cladirii din care face parte locuinta. In al doilea rand, ar trebui asigurate bunurile din locuinta, optiune pe care asigurarea obligatorie si "clonele" aparute in piata nu o ofera.

 Asigurari complete

Un al treilea risc important este asigurarea pentru eventualele accidente suferite de membrii familiei in interiorul locuintei asigurate. Nu in ultimul rand, este importanta si componenta de raspundere civila fata de terti. In acest caz, un exemplu concludent il constituie eventualele pagube provocate vecinilor de o banala inundatie. Aceste patru categorii mari de riscuri pot fi combinate in orice fel, in functie de nevoile si disponibilitatile financiare ale clientului, insa este bine ca polita sa le cuprinda pe toate patru. Un criteriu important in alegerea unei polite de locuinta este notorietatea si stabilitatea companiei care o emite. Orice companie din Romania poate fi verificata pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In plus, trebuie citit cu atentie contractul de asigurare si, mai ales, clauzele speciale din capitolul "excluderi". Aici pot aparea, si chiar apar, destule surprize care devin neplacute in cazul producerii riscului asigurat. Decizia trebuie sa tina cont, evident, si de pret, dar neomitand celelalte caracteristici enumerate mai sus.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: