Romania, condamnata la austeritate
Data publicarii: 07-11-2012 | Economie
In urmatorii doi ani, Romania are de platit 13 miliarde euro in contul datoriei externe (aproape 7 numai in 2013), iar cea mai probabila varianta, data fiind dina-mica economiei nationale, este inlocuirea imprumutului vechi de la FMI cu unul nou. Apoi, cum leul a pierdut aproape 5% in 2012, in conditiile in care statul nu avea de rambursat "decat" 3 miliarde euro, pragul psihologic de 5 lei/euro nu pare greu de atins anul viitor. Iar acestea sunt doar constrangerile generate de situatia interna. Complicatiile merg insa mai departe.
Indiferent cine va forma Guvernul dupa alegerile de la 9 decembrie, Romania nu isi va putea modifica politica economica si va trebui sa urmeze calea austeritatii ca si pana acum. Motivul e simplu: din moment ce tentativa presedintelui francez, François Hollande, de a convinge Germania sa sustina o crestere a cheltuielilor pe termen scurt si devalorizarea euro a esuat, reteta austeritatii devine norma europeana. Cat despre criza datoriilor suvera-ne, Angela Merkel a spus-o clar: va mai dura macar cinci ani.
Europa se pregateste sa inghita pilula germana a austeritatii
Indiferent cine va forma Guvernul dupa alegerile de la 9 decembrie, Romania nu isi va putea modifi-ca politica economica si va trebui sa urmeze calea austeritatii ca si pana acum. In conditiile in care tentativa presedintelui francez, François Hollande, de a convinge Germania sa sustina o crestere a chel-tuielilor pe termen scurt si devalorizarea euro a esuat, reteta austeritatii devine norma europeana.
La sfarsitul saptamanii trecute, cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat ca vor fi necesari cel putin cinci ani pentru ca zona euro si Uniunea Europeana in ansamblu sa isi revina dupa criza economica. "Avem nevoie de rigoare", a declarat doamna Merkel, care a precizat ca a sosit timpul pentru "un pic de strictete" necesara pentru a convinge restul lumii ca este profitabil sa investeasca in Europa. "Rigoare" si "strictete" inseamna un singur lucru: continuarea politicii de austeritate la nivelul eurozonei si al tarilor ale caror economii depind de evolutia din zona euro, asa cum este cazul Romaniei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani