Leul romanesc in lupta stransa cu cel moldovenesc
Data publicarii: 02-11-2012 | Finante-Banci
Dupa primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, Dinarul sarbesc a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro (6,8%), urmat de Leul moldovenesc cu 5,5% si, respectiv, de Leul romanesc cu o scadere de 5,3%; in ceea ce priveste monedele din UE, la finele perioadei precizate, Leul ramane singura moneda care s-a depreciat in comparatie cu moneda unica. "Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea Leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa. Scaderea Leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o crestere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs si pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea; deficitul bugetar al Romaniei dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar somajul este in scadere fata de anul trecut. In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in crestere, economia in scadere etc. In acelasi timp, Republica Moldova se confrunta cu un val de criza, inclusiv pe fondul secetei accentuate din acest an.
Forintul maghiar si Zlotul polonez raman monedele din Europa cu cele mai mari castiguri fata de Euro, dupa primele zece luni, de 9,2% si, respectiv, 7,3%. "O evolutie interesanta o are Lira turceasca, destul de putin afectata de situatia tensionata din regiunea sa, aceasta marcand pe pietele financiare o apreciere de cca 4,6% fata de Euro in acest an. Potentialul economic al Turciei este atat de interesant pentru investitori, incat se pare ca eclipseaza alte evenimente”, a precizat Victor Safta. Turcia este pozitionata strategic la "granita” dintre Europa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, fapt ce faciliteaza reorientarea exporturilor din UE catre alte piete. Economia Turciei este a 16-a in lume, crescand accelerat in ultimii ani (9% in 2010 si 8,5% in 2011). Riscul supraincalzirii economiei a fost disipat in 2012, cresterea economica prevazuta fiind in jurul valorii de 3%.
In ceea ce priveste evolutiile raportate la luna octombrie, Euro a inregistrat usoare cresteri fata de majoritatea monedelor. Criza datoriilor suverane este insa inca departe de a fi solutionata, iar prognozele institutiilor financiare internationale pentru 2012 si 2013 sunt periodic revizuite in scadere. "Pe parcursul lunilor viitoare vom asista la evenimente ce ar putea avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare: momentele critice ale crizei datoriilor nu au trecut, iar Europa va resimti in continuare turbulentele, la fel si Romania si, respectiv, Leul. BNR are instrumentele necesare pentru a reactiona la astfel de cazuri; sa speram ca acestea nu vor fi ingreunate de presiuni interne asupra monedei nationale, cauzate de situatii politice tensionate ce ar putea sa apara stimulate fiind de evenimente pre- sau post- electorale”, a precizat Victor Safta.
Info Noble Securities
In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.
Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice.
Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier , care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani