Tabloul Catrina semnat de Tonitza, adjudecat la 142.000 de euro
Data publicarii: 01-11-2012 | Lifestyle
Tabloul "Catrina" semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitatia Artmark de miercuri seara la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitatii.
Lucrarea, cel mai bine cotata a licitatiei, fiind estimata la 100.000-200.000 de euro, o reprezinta pe fiica artistului intr-o postura erotica.
Printre tablourile vandute la preturi ridicate la licitatia de toamna a Artmark - "Mari maestri ai picturii romanesti" - s-au mai numarat: "Tarancuta cu donita, de la izvor, prin padure" de Nicolae Grigorescu, la 46.000 de euro, "Primavara la Mangalia" de Ion Tuculescu, la 38.000 de euro, "Natura statica cu borcan cu pensule, carafa si carti" de Gheorghe Petrascu, la 34.000 de euro, "Tanara in interior" de Francisc Sirato, la 30.000 de euro, "Natura statica cu narcise si oglinda" si "Pont du Diable" de Theodor Pallady, la 32.000 de euro, respectiv 24.000 de euro, "Peisaj din Sinaia" de Theodor Aman, la 24.000 de euro, "La zapada" de Max Herman Maxy, la 20.000 de euro, Pagoda din "Kiyotaki" de Samuel Mutzner, la 19.500 de euro, "Maternitate" si "Scena de seara - Sighisoara" de Camil Ressu, la 32.000 de euro, respectiv 18.500 de euro, "Culegatorii de scoici" de Corneliu Baba, la 16.500 de euro, "Barci la Venetia" de Nicolae Darascu, la 15.500 de euro, "Fetita in foisor" de Ion Theodorescu-Sion, la 15.000 de euro.
Intre lucrarile cumparate la aceasta sesiune s-a numarat si "Natura statica cu flori, carte si lamai" de Alexandru Ciucurencu, adjudecata la 16.000 de euro. Aceasta provine din colectia filosofului si poetului Lucian Blaga, care a achizitionat lucrarea direct din atelierul artistului, cu banii castigati in urma traducerii operei "Faust".
O alta lucrare semnata de Ciucurencu si vanduta la licitatie a fost "Natura statica cu pere si carte", la 15.500 de euro.
Artmark a pus in vanzare si o opera rarisima, emblematica pentru istoria nationala, care provine dintr-o importanta colectie belgiana, si anume uleiul pe panza intitulat "Descatusarea Romaniei" semnat de Gheorghe Tattarescu, ce a fost adjudecat la 9.500 de euro. Reprezentare in cheie alegorica a Romaniei moderne, lucrarea este incadrata la categoria "tezaur national". Opera este una dintre cele trei reprezentari ale "Romaniei descatusate", destinate curtarii contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei in Principate, Jacques Poumay, dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. In acea perioada, Locotenenta Domneasca din Romania i-a solicitat acestuia sa preia conducerea tarii. Un alt exemplar al acestei reprezentari i-a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel a acceptat propunerea, devenind principe al Romaniei la 10 mai 1866.
Licitatia de toamna a Artmark a avut vanzari totale de 1.045.000 de euro, rata de adjudecare fiind de 96,3% la cele 135 de loturi scoase la vanzare.
Urmatoarele sesiuni ale casei de licitatii - Postmodernism si Contemporana si "Erotica" - vor avea loc pe 13 octombrie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani