Randamentul fondurilor mutuale, mai mare decat dobanda la depozite bancare
Data publicarii: 01-11-2012 | Finante-Banci
Majoritatea romanilor prefera sa plaseze economiile in depozite la termen cu dobanda fixa, datorita sigurantei data de garantarea acestora pana la valoarea de 100.000 euro pe client si banca. Cu toate acestea, in ultimii ani fondurile monetare sau de obligatiuni au reusit sa aduca investitorilor randamente superioare fata de dobanda la depozite bancare in lei.
Fondurile monetare si cele de obligatiuni prezinta un risc mai redus pentru investitori fata de cele mixte sau pe actiuni, care pot avea oscilatii destul de importante. Apetitul romanilor pentru fonduri mutuale este insa limitata, din cauza cunostintelor financiare reduse si a sigurantei unui depozit garantat in fata unei investitii care nu ofera aceeasi siguranta, chiar daca castigul poate fi mai mare.
Cu toate acestea peste 230.000 de romani au investit in fonduri mutuale aproape 8 miliarde de lei, ce reprezinta aproximativ 11% din valoarea totala a depozitelor bancare detinute de populatie in banci.
Cele mai mari castiguri au fost aduse in acest an de cele mai riscante fonduri, cele care investesc in actiuni, datorita cresterii valorii acestora. Randamentul anualizat al unor fonduri a depasit valoarea de 30 de procente, in conditiile in care dobanda anuala maxima la un depozit bancar depaseste cu putin valoarea de 7 procente.
Insa chiar si fondurile monetare si cele de obligatiuni au resusit sa bata dobanda la depozite cu randamente care se apropie sau depasesc 7 procente, comparativ cu dobanda medie la lei de 5.90% pentru depozitele cu maturitate la 12 luni.
Un avantaj important al investitiei in fonduri mutuale deschise il reprezinta posibilitatea de a lichida oricand investitia detinuta fara a pierde din castigul acumulat, ceea ce nu este posibil in cazul unui depozit la termen, unde trebuie sa asteptam maturitatea acestuia. Chiar si in cazul acelor depozite la termen care platesc dobanda in cazul lichidarii in avans, dobanda reprezinta un procent din dobanda acumulata, in functie de momentul lichidarii in avans.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman