Romania a imprumutat 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe
Data publicarii: 01-11-2012 | Finante-Banci
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat pe pietele externe o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea la sapte ani, potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax. Astfel, Romania a atras 1,5 miliarde de euro, la o dobanda de 3,7 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, dobanda la imprumut fiind putin peste 5% pe an. Potrivit unor surse bancare citat de Mediafax, cererea totala pentru obligatiunile emise de Romania a fost de circa 4,5 miliarde euro.
Potrivit surselor citate, aranjorii sunt mandatati sa contracteze intre 500 milioane de euro si 1,5 miliarde de euro, in functie de randamentul obtinut. Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna. MFP vizeaza un pret de 3,75 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, iar daca pretul se va situa sub acest nivel, ar putea atrage suma maxima din intervalul mentionat. Indicatorul midswap este in prezent la 1,36%. La inceputul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro. Cea mai recenta operatiune derulata de Romania pe pietele externe a avut loc la inceputul lunii septembrie, cand Finantele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
MFP a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga 421,5 milioane de euro atrase in octombrie, 750 milioane euro imprumutate la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile