Perspectivele pietei de asigurari in zona de Nord-Vest a Romaniei
Data publicarii: 01-11-2012 | Finante-Banci
Municipiul Cluj - Napoca a fost, astazi 31octombrie 2012, gazda intalnirii dintre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) cu reprezentantii pietei asigurarilor din Regiunea Nord-Vest a Romaniei. La dezbatere au participat, alaturi de specialisti din companiile de asigurari si de brokeraj in asigurari, si reprezentanti ai presei locale.
Conform datelor prezentate in cadrul dezbaterii, in primele opt luni ale acestui an, volumul total al primelor brute subscrise de piata de asigurari s-a ridicat la peste 5,5 miliarde de lei, inregistrand o crestere cu 1,54% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Liniile de asigurari generale au totalizat mai mult de 4,4 miliarde lei, valoare ce a reprezentat 79,53% din totalul subscrierilor pietei. Comparativ cu intervalul ianuarie-august 2011, subscrierile pentru asigurari generale au inregistrat o crestere cu 2,18%.
Subscrierile pentru asigurarile de raspundere civila pentru vehicule (RCA+ CMR), asigurarile de mijloace de transport terestru (Casco), asigurarile de incendiu si cele pentru asigurarile de raspundere civila generala au detinut, cumulat, peste 87% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale.
Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile din primele opt luni ale anului au depasit 1,1 miliarde lei, nivel in scadere cu 0,89% fata de acelasi interval din 2011.
In ceea ce priveste despagubirile platite in aceasta perioada, centralizarea datelor realizata de CSA arata un volum total de peste 3 miliarde de lei, in crestere cu 3,33% fata de intervalul ianuarie-august din 2011.
La sfarsitul primului semestru din acest an, in zona de Nord-Vest a tarii, erau autorizati 50 brokeri de asigurare si/sau reasigurare. Valoarea veniturilor din activitatea de brokeraj obtinuta de cele 50 de companii s-a situat la aproape 32 milioane de lei, ceea ce reprezinta 9,33% din veniturile totale din activitatea de brokeraj, de 334 milioane lei, obtinute in primul semestru din acest an.
Structura, pe judete, a veniturilor obtinute din activitatea de brokeraj, este urmatoarea: Bihor - aproximativ 5,3 milioane lei, Bistrita-Nasaud - 11,4 milioane lei, Cluj - peste 12 milioane lei, Maramures - aproape 467 mii lei, Salaj - 606,8 mii lei si Satu-Mare - 1,4 milioane lei.
Sub aspectul recunoasterii nevoii de asigurare de catre membrii comunitatilor din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj, Regiunea de Nord-Vest are inca de recuperat un decalaj fata de media nationala in ceea ce priveste densitatea asigurarilor. Practic, fiecare dintre cei aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai celor 6 judete ce definesc Regiunea de Nord-Vest a Romaniei a alocat pentru cumpararea de asigurari, in medie, 270 de lei (echivalentul a 64 de euro) pe intreg anul 2011. La nivelul intregii tari, un roman a platit in anul 2011, in medie, 410 lei (echivalentul a 97 euro) pentru cumpararea de asigurari. Altfel spus, fata de media nationala, populatia din Regiunea de Nord-Vest cheltuie pentru protectia prin asigurare cu o treime mai putin.
Aceasta statistica indica, pe de o parte, potentialul de dezvoltare a industriei de asigurari in regiunea de Nord-Vest, in conditiile in care la nivelul intregii tari discutam despre un potential extrem de ridicat de dezvoltare a sectorului asigurarilor, mai ales daca ne raportam la nevoia reala de asigurare.
Intalnirea CSA-UNSAR-UNSICAR de la Cluj cu reprezentantii societatilor si brokerilor de asigurare din Regiunea de Nord-Vest este cel de-al doilea eveniment regional, dupa cel desfasurat la Constanta in luna iune 2012. El face parte dintr-o serie de dezbateri interactive care vor continua si in celelalte regiuni economice ale tarii avand ca obiectiv un dialog constant cu operatorii locali din industria de asigurari.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani