Slovacia va nationaliza companiile private de asigurari de sanatate
Data publicarii: 01-11-2012 | International
Slovacia va reveni la un singur sistem de asigurari de sanatate, controlat de stat, si va nationaliza cele doua companii private din domeniu, chiar impotriva vointei lor daca va fi necesar, a declarat miercuri premierul Robert Fico, transmite Reuters.
Guvernul de centru-stanga intentioneaza sa abroge o decizie din 1993, adoptata in momentul in care fostul stat comunist si-a castigat independenta, de a deschide piata asigurarilor de sanatate catre sectorul privat. Intentia executivului este vazuta de unii slovaci ca un pas inapoi.
"Guvernul pe care il conduc respinge notiunea de asiguratori privati de sanatate care fac profit din bani publici si care folosesc apoi acest profit pentru a-si pune in practica ideile privind un stil de viata luxos", a declarat Fico presei, adaugand ca noul sistem unic de asigurari va fi pus in aplicare din 2014.
"Consideram ca va fi mai eficient (un singur asigurator de sanatate) deoarece nu vor mai ajunge bani in cuferele private ale proprietarilor companiilor private de asigurari", a adaugat el.
O rascumparare fortata ar fi fara precedent in Slovacia, iar Fico a spus ca guvernul ar prefera sa negocieze conditii acceptabile cu actionarii pana la sfarsitul lui 2013.
Doua companii private de asigurari de sanatate opereaza in Slovacia alaturi de sistemul de stat: Dovera, controlata de grupul privat de investitii slovaco-ceh Penta Investments, si Union, unitate a companiei olandeze de asigurari Achmea. Cele doua acopera circa 1,8 milioane de persoane dintr-o populatie de 5,4 milioane.
Conform Constitutiei slovace, exproprierea este permisa numai daca serveste interesul public si daca sunt platite compensatii corespunzatoare.
Fico nu a spus cat va plati statul pentru cele doua companii, explicand ca va fi adusa o firma internationala de consultanta daca nu se va ajunge la un acord, iar guvernul va lua decizia de a expropria activele.
Unii slovaci considera ca primesc servicii mai bune din partea companiilor private si, conform Institutului slovac de politici in domeniul sanatatii - un think-tank privat -, peste 10.000 de persoane au semnat deja o petitie impotriva revenirii la un singur asigurator.
Fico a declarat ca este pregatit mai degraba sa vanda actiuni ale statului, nementionate inca, pentru a finanta achizitia decat sa afecteze bugetul pe 2013. Opozitia a sugerat ca statul va fi nevoit sa plateasca sute de milioane de euro.
Slovacia, tara membraa zonei euro, intentioneaza sa-si reduca anul viitor deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB permisa de UE, de la nivelul de 4,6% estimat pentru acest an, iar guvernul majoreaza taxele pentru companii, banci si persoanele cu venituri mari pentru a putea face acest lucru.
Asociatia slovaca a asiguratorilor de sanatate a precizat in iulie ca operatorii privati nu sunt interesati de a se retrage de pe piata si ca revenirea la un singur asigurator de sanatate nu este cea mai buna optiune.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului