Inflatia in zona euro a scazut la 2,5% in luna octombrie
Data publicarii: 31-10-2012 | Economie
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 2,5% in luna octombrie 2012, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna septembrie 2012, conform unei estimari preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 23-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.
In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 15 noiembrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
Romania ocupa locul al doilea din UE dupa inflatia anuala in luna septembrie, de 5,4%, fiind depasita doar de Ungaria (6,4%), in conditiile in care in zona euro si in Uniunea Europeana rata anuala a inflatiei a ramas stabila, la 2,6% si, respectiv, 2,7%.
In septembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Suedia (1%) si Letonia (1,9%), iar cele mai ridicate au fost in Ungaria (6,4%), Romania (5,4%) si Estonia (4,1%). In luna august 2012, inflatia din Romania (4%) a depasit media din UE (2,7%).
Rata anuala a inflatiei a crescut in Romania la 5,33% in septembrie, atingand maximul din acest an, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Preturile au crescut cu 1,18% fata de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% si a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preturile serviciilor au crescut in septembrie cu 0,41%. Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinta de inflatie pentru acest an la 3,2%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii