Top 5 credite Prima Casa
Data publicarii: 30-10-2012 | Finante-Banci
- Creditul BCR Prima Casa - Banca Comerciala Romana
- Prima Casa - BRD
- Prima noastra casa - CEC Bank
- Prima Casa - OTP Bank
- Creditul Alpha Housing - Prima Casa - Alpha Bank
Preturile apartamentelor si-au continuat trendul descedent si in 2012, ajungand in luna septembrie la nivelul minim al ultimilor patru ani. Programul Prima Casa reprezinta o varianta optima pentru cei care sunt interesati de achizitia unei locuinte si nu dispun de banii necesari. Avansul solicitat de banci este de minimum 5% din pretul de achizitie al imobilului, iar dobanzile aferente acestui tip de imprumut sunt cele mai mici din piata.
Portalul financiar Efin.ro, lider in servicii financiare online, a realizat un top al celor mai avantajoase cinci credite din programul Prima Casa 4.
Clasamentul a fost realizat prin analiza urmatoarelor criterii:
- 1. Costuri (dobanda, DAE, comisioane): s-au comparat ofertele bancilor in functie de acesti parametri, atribuindu-se fiecareia un scor de la 1 la 5;
- 2.Avantaje: unele institutii ofera anumite facilitati in functie de care s-a asociat fiecarei oferte un scor de la 1 la 5 (perioada de gratie, Internet Banking gratuit, gama larga de venituri acceptate de banca, evaluare gratuita a imobilului adus in garantie);
- 3.Disponibilitatea institutiei de a acorda finantare persoanelor fizice. Pe fondul unui mediu financiar afectat de criza, bancile si-au inasprit conditiile de creditare; astfel, s-a atribuit un scor de la 1 la 5 in functie de criteriile de eligibilitate solicitate potentialilor clienti pentru obtinerea de finantare prin programul Prima Casa.
Pe primul loc in clasament se situeaza creditul Prima Casa oferit de Banca Comerciala Romana. Acesta are o rata a dobanzii variabila de 4.17%, formata din EURIBOR la 3 luni si marja bancii de 3.95%. DAE, pentru un credit de 30.000 euro contractat pe 30 de ani, are o valoare de 4.25%.
Avantaje: Comisionul de analiza a dosarului este 0. Banca accepta o gama larga de venituri si ofera clientilor flexibilitate in ceea ce priveste plata ratelor (fara deplasare la banca, prin serviciul de internet banking).
Dezavantaje: De perioada de gratie de pana la 18 luni pot beneficia doar clientii care contracteaza creditul pentru locuinte viitoare, care urmeaza sa se construiasca in regim individual.
Pe locul 2 se plaseaza creditul Prima Casa de la BRD Groupe Societe Generale.
Rata dobanzii depinde de perioada de creditare, astfel: daca solicitantul contracteaza imprumutul pe o perioada de pana la 20 de ani, dobanda se calculeaza ca EURIBOR la 3 luni + marja de 3.65%; asemanator, daca perioada de creditare este cuprinsa intre 20 si 30 de ani, dobanda este formata din EURIBOR la 3 luni + marja de 3.75%. Pentru o perioada de creditare intre 20 si 30 de ani, rata dobanzii este de 3.957%.
Dobanda anuala efectiva are o valoare de 4.03%, pentru un credit de 30.000 euro contractat pe o perioada de 30 de ani.
Avantaje: Creditul Prima Casa de la BRD prezinta printre cele mai mici costuri dintre bancile participante la programul Prima Casa. Totodata, institutia nu percepe comision de analiza dosar, de acordare si de administrare a creditului.
Dezavantaje: Gama restransa de venituri acceptate (nu se accepta veniturile din chirii).
Locul 3 al topului revine creditului Prima noastra casa (achizitie) de la CEC Bank, prin care clientii beneficiaza de comisioane zero.
Dobanda are o valoare de 4.22%, fiind calculata ca EURIBOR 3M + marja bancii de 4%. Dobanda anuala efectiva, pentru un imprumut de 30.000 euro pe o perioada de 30 de ani, este de 4.30%.
Avantaje: Banca nu percepe comision de analiza dosar si de administrare credit si ofera Internet Banking gratuit timp de 3 luni de zile. In functie de perioada pe care se contracteaza creditul (pe termen scurt sau termen lung), clientul beneficiaza de o perioada de gratie de 90, respectiv 180 de zile calendaristice. Totodata, CEC Bank accepta o varsta maxima a solicitantului de 80 de ani pentru acest credit, implinita la sfarsitul perioadei de rambursare.
Pe locul 4 al topului se regaseste creditul Prima Casa in EUR de la OTP Bank.
Creditul are o rata a dobanzii de 4.35%, formata din EURIBOR la 3 luni si marja bancii de 4%. In cazul contractarii unui imprumut de 30.000 euro pe o perioada de 30 de ani, DAE are o valoare de 4.44%.
Avantaje: Banca nu percepe comision de analiza a dosarului, de gestionare a imprumutului si de rambursare anticipata. De asemenea, comisioanele de deschidere si administrare a contului curent aferent creditului sunt 0.
Dezavantaje: OTP Bank acorda imprumutul doar pentru achizitia de locuinte, noi sau vechi.
Creditul Alpha Housing - Prima Casa oferit de Alpha Bank se situeaza pe locul 5 in topul celor mai avantajoase imprumuturi privind achizitia unui imobil.
Dobanda este variabila, formata din indicele de referinta EURIBOR la 3 luni la care se adauga marja bancii de 4%, avand o valoare de 4.22%. DAE este de 4.30%, pentru un imprumut in valoare de 30.000 euro pe o perioada de 30 de ani.
Avantaje: Banca nu percepe comisioane de analiza si de administrare credit si accepta o gama larga de venituri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani