CNVM: Afirmatiile managerului FP privind activitatea Comisiei sunt lipsite de temei
Data publicarii: 29-10-2012 | Bursa
Afirmatiile managerului FP, Grzegorz Konieczny, referitoare la activitatea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), sunt lipsite de temei, intrucat hotararile AGA privind dubla listare nu au fost inregistrate la Registrul Comertului, si afecteaza credibilitatea pietei de capital, se arata intr-un comunicat transmis ieri de reglementatorul pietei de capital.
Reactia CNVM vine in urma unor acuzatii din partea manageruluii Fondului Proprietatea (FP), potrivit carora institutia nu ar respecta vointa actionarilor Fondului prin tergiversarea modificarii unor regulamente care sa permita listarea la Varsovia. "Acuzatiile domnului Grzegorz Konieczny la adresa CNVM sunt nefondate si demonstreaza fie o necunoastere a legislatiei romanesti, fie o intentie clara de dezinformare a opiniei publice. Conform legislatiei nationale, hotararile adunarilor generale ale actionarilor devin opozabile tertilor dupa momentul inregistrarii lor la Oficiul Registrului Comertului si al publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei", se spune in comunicatul autoritatii pietei de capital.
Potrivit Comisiei, hotararea AGA privind planul de listare secundara nu este inregistrata pana in prezent si face obiectul unor litigii. "Subiectul dublei listari face obiectul unor intalniri informale intre reprezentantii depozitarilor centrali din Romania si Polonia si al unor discutii intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si conducerea Fondului Proprietatea", precizeaza Comisia.
Totodata, autoritatea pietei de capital transmite managerului Fondului Proprietatea ca astfel de declaratii, "care contin informatii neclare, incomplete, interpretabile de natura a dezinforma opinia publica, vor afecta credibilitatea pietei de capital din Romania".
Comisia mentioneaza ca procesul de modificare a legislatiei secundare presupune o abordare complexa, avand in vedere ca nu exista un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene, si ca va adopta toate masurile necesare pentru a asigura un cadru adecvat dezvoltarii si functionarii corecte si transparente a pietelor de instrumente financiare.
Administratorul Fondului a recomandat, in iulie 2011, actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maximum 10% din actiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discutii cu mai multe banci de investitii si cu autoritatile de reglementare din Romania si Polonia, dar si cu depozitarii centrali din cele doua tari pe tema listarii secundare a Fondului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii