CNVM: Afirmatiile managerului FP privind activitatea Comisiei sunt lipsite de temei
Data publicarii: 29-10-2012 | Bursa
Afirmatiile managerului FP, Grzegorz Konieczny, referitoare la activitatea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), sunt lipsite de temei, intrucat hotararile AGA privind dubla listare nu au fost inregistrate la Registrul Comertului, si afecteaza credibilitatea pietei de capital, se arata intr-un comunicat transmis ieri de reglementatorul pietei de capital.
Reactia CNVM vine in urma unor acuzatii din partea manageruluii Fondului Proprietatea (FP), potrivit carora institutia nu ar respecta vointa actionarilor Fondului prin tergiversarea modificarii unor regulamente care sa permita listarea la Varsovia. "Acuzatiile domnului Grzegorz Konieczny la adresa CNVM sunt nefondate si demonstreaza fie o necunoastere a legislatiei romanesti, fie o intentie clara de dezinformare a opiniei publice. Conform legislatiei nationale, hotararile adunarilor generale ale actionarilor devin opozabile tertilor dupa momentul inregistrarii lor la Oficiul Registrului Comertului si al publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei", se spune in comunicatul autoritatii pietei de capital.
Potrivit Comisiei, hotararea AGA privind planul de listare secundara nu este inregistrata pana in prezent si face obiectul unor litigii. "Subiectul dublei listari face obiectul unor intalniri informale intre reprezentantii depozitarilor centrali din Romania si Polonia si al unor discutii intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si conducerea Fondului Proprietatea", precizeaza Comisia.
Totodata, autoritatea pietei de capital transmite managerului Fondului Proprietatea ca astfel de declaratii, "care contin informatii neclare, incomplete, interpretabile de natura a dezinforma opinia publica, vor afecta credibilitatea pietei de capital din Romania".
Comisia mentioneaza ca procesul de modificare a legislatiei secundare presupune o abordare complexa, avand in vedere ca nu exista un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene, si ca va adopta toate masurile necesare pentru a asigura un cadru adecvat dezvoltarii si functionarii corecte si transparente a pietelor de instrumente financiare.
Administratorul Fondului a recomandat, in iulie 2011, actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maximum 10% din actiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discutii cu mai multe banci de investitii si cu autoritatile de reglementare din Romania si Polonia, dar si cu depozitarii centrali din cele doua tari pe tema listarii secundare a Fondului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani