Bani europeni, sistati pentru 3 programe
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Comisia Europeana a anuntat Romania ca a declansat procedura de presuspendare a celei mai mari parti din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE
Decizia CE intervine din cauza unor deficiente grave din sistemul de gestionare si control al programelor operationale pentru Transport Regional si Cresterea competitivitatii economice. Comisia a gasit probleme in domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si probleme in prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.
In urma celor trei scrisori de la CE, cate una pentru fiecare program vizat, nu se vor mai face plati pana cand autoritatile romane vor lua masuri pentru remedierea problemelor semnalate de Comisie.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru corectarea deficientelor si ca sistemele de gestionare si control functioneaza asa cum trebuie. Rezultatul masurilor care vor fi luate de Romania trebuie apoi sa fie confirmat si printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar atunci, Comisia Europeana va relua platile. Comisia Europeana a mai anuntat ca creantele vor fi rambursate imediat ce autoritatile romane iau masurile necesare. Doar pentru transporturi, pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate fonduri europene de peste 4,50 miliarde de euro, iar pentru competitivitate peste 2,50 miliarde de euro.
Din pacate, pe langa faptul ca CE a identificat deficiente uneori grave de administrare, nici cu cheltuirea banilor de la UE nu am stat mai bine. De exemplu, din sumele alocate pentru transporturi au fost absorbiti efectiv de Romania doar 295 milioane de euro, pana la sfarsitul lunii trecute, iar pentru competitivitate doar 172 milioane de euro.
Corectiile propuse de CE
Comisia Europeana a mai anuntat ca pe langa presuspendarea celor 3 programe, ca sa protejeze bugetul UE, Bruxelles-ul a propus corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul "Mediu".
Corectiile ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar, spune Comisia, acesti bani nu ar trebui pierduti pentru ca, daca Romania accepta corectiile, sumele respective ar putea fi utilizate pentru alte proiecte din cadrul aceluiasi program, evident cu conditia ca aceste proiecte sa fie corect puse in practica.
Comisia explica faptul ca masurile de presuspendare si cele privind corectiile financiare fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia a precizat ca aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.
Masurile CE au venit insotite de o solicitare catre autoritatile romane ca acestea sa ia de urgenta masuri, deoarece, spune CE, "fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere, tara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreste sa reia platile cat mai curand posibil".
Ce au de facut de acum inainte autoritatile romane este sa demonstreze ca sistemele de administrare si control in cazul banilor europeni functioneaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business