FT: Romania primeste note mari de la FMI
Data publicarii: 25-10-2012 | Economie
Romania a iesit cu destul succes dintr-o criza serioasa dar mai are un drum lung de parcurs pana va obtine o crestere economica robusta, este concluzia delegatiei Fondului Monetar International dupa cea mai recenta vizita in tara, se arata intr-un articol publicat miercuri in publicatia britanica 'Financial Times' (FT) pe blogul beyondbrics.
'In urma unei scaderi severe a activitatii economice in 2008-2009, a fost initiata o ampla ajustare in economia Romaniei pentru restabilirea stabilitatii macroeconomice. Consolidarea fiscala sustinuta, obtinuta in principal prin reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile in sistemul public, a avut ca rezultat o reducere substantiala a deficitului fiscal. Economia a revenit pe crestere in 2011 iar rata anuala a inflatiei a scazut la un nivel record in primele luni ale acestui an. Nivelul somajului ramane ridicat dar reformele de pe piata muncii au contribuit la o mai buna functionare a pietei muncii si la o redresare a angajarilor', se arata in raportul FMI.
FMI pare multumit in special de inasprirea fiscala in Romania, care este partial legata de imprumuturile acordate de FMI, se arata in analiza din 'Financial Times'. FMI se asteapta ca executivul de la Bucuresti sa-si poata indeplini anul acesta tinta de mentinere a deficitului la 2,2% din PIB, desi in 9 decembrie se vor desfasura alegeri generale.
Programul dur de austeritate din Romania a dus la proteste in strada la inceputul acestui an si a provocat caderea fostului guvern de centru-dreapta, aminteste publicatia.
In urma unei politici fiscale pro-ciclice relaxate, pe fondul boom-ului din ultimul deceniu, Romania este acum blocata intr-un proces pro-ciclic similar de reducere a cheltuielilor si majorari de taxe, intr-un moment in care criza din zona euro afecteaza economia iar Romania inca se resimte in urma crizei din 2009.
Guvernul 'social-liberal' al premierului Victor Ponta ar putea simti ca nu are probleme in sondajele de opinie pentru a-i permite sa multumeasca mai degraba FMI decat votantii partidului premierului, sustine FT.
De asemenea FMI a lansat si o multime de avertismente: 'redresarea post-criza ramane fragila iar perspectivele sunt dificile'. FMI estimeaza o crestere economica de doar 0,9% anul acesta si de 2,5% anul viitor - nu suna rau dupa standardele UE, probabil, dar e scazuta pentru o piata emergenta care este una din cele mai sarace tari din UE, se arata in analiza din 'Financial Times'.
Ca de obicei, FMI a cerut de asemenea: 'accelerarea ritmului reformelor structurale', in special pe piata fortei de munca, si grabirea privatizarii, un proces afectat de dificultatile si controversele din ultimele doua decenii. A fost de asemenea un avertisment privind posibilele repetari ale turbulentelor politice, dupa caderea a doua guverne, incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu si unele reforme constitutionale controversate ale guvernului Ponta.
Dumitru Dulgheru, sef de cercetare macro si titluri cu venit fix la BCR, cea mai mare banca din Romania, argumenteaza ca, in mod fundamental, Romania sufera deoarece economia sa are si caracteristicile unei piete emergente (slabiciune structurala, infrastructura neuniforma, temeri privind coruptia) si problemele legate de criza din zona euro, care reprezinta peste 50% din exporturi si 80% din investitiile straine directe (FDI).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani