UE vrea sa accepte statele non-euro in uniunea bancara
Data publicarii: 25-10-2012 | Finante-Banci
Statele Uniunii Europene vor analiza in zilele urmatoare un plan care ar permite Bancii Centrale Europene sa supravegheze bancile din tarile UE aflate in afara zonei euro alaturi de cele din cadrul uniunii monetare, potrivit unui document care stabileste atributiile BCE, scrie Chicago Tribune.
Saptamana trecuta, liderii UE au stabilit sa creeze un nou sistem de supraveghere incredintat Bancii Centrale Europene, un prim pas spre configurarea unei uniuni bancare.
Insa planul a starnit preocupari in unele dintre cele 10 state UE non-euro, care se tem sa nu fie afectate de noile prerogative de supraveghere ale BCE.
Pentru ca noul sistem sa devina realitate, diplomatii trebuie sa gaseasca o modalitate de adaptare a sistemului la tari din afara zonei euro precum Danemarca sau Suedia care ar putea sa refuze un astfel de proiect.
In cursul zilei de marti, oficialii UE au distribuit un document care prevede o modalitate de iesire din impas prin crearea unui Consiliu de supraveghere in cadrul BCE, o structura care ar avea un rol de monitorizare a imprumuturilor si in care statele non-euro vor avea drept de vot. "O astfel de structura ar delimita cercul tarilor non-euro. Este un efort pentru conferirea unui tratament egal", a explicat un oficial european, relateaza Mediafax.
Conform proiectului obtinut de agentia Reuters, oficialii precizeaza ca ultimul cuvant il va avea BCE, care totusi va trebui sa argumenteze respingerea unei decizii a Consiliului de supraveghere. "BCE va lua toate deciziile-cheie", a confirmat un oficial UE.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii