FMI avertizeaza ca economia romaneasca isi va reveni doar gradual
Data publicarii: 25-10-2012 | Economie
Fondul Monetar International si-a revizuit in jos, de la 4% la 3,5%, prognozele privind cresterea economica ce va fi inregistrata pe termen mediu de Romania, din cauza intarzierilor cu reformele structurale si a capacitatii sub asteptari de a absorbi fonduri europene, arata Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, publicat miercuri.
De asemenea, Fondul estimeaza ca potentialul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 2% pana in 2014 si va creste gradual la 3% pana in 2017. Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore, care sa aduca in piata muncii mai multe persoane si sa atraga investitii.
'Cresterea stocului de capital si imbunatatirea productivitatii, determinate partial de absorbtia fondurilor UE si reformele structurale, vor fi principalele motoare de crestere in urmatorii ani', arata raportul FMI.
Cu toate acestea, Fondul avertizeaza ca riscurile la adresa perspectivei pe termen scurt sunt in scadere. Instabilitatea politica prelungita ar putea afecta implementarea programului si ar creste costurile de finantare. De asemenea, nivelul redus al absorbtiei fondurilor UE va submina perspectivele de crestere. Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu zona euro, iar in cazul unei recesiuni mai grave sau al unor crize financiare in zona euro, exporturile ar urma sa scada in linie cu activitatea din zona euro. In plus, primele de risc ar creste iar fluxurile de capital ar scadea, ceea ce ar creste costurile de finantare ale bancilor si ar deprecia moneda nationala.
'Judecand dupa experienta Romaniei in 2008-2010, o contractie economica de pana la 5% ar putea fi posibila' in cazul intensificarii puternice a crizei din zona euro, se arata in raportul FMI.
In opinia Fondului, principalele provocari ale Romaniei sunt asigurarea stabilitatii macroeconomice si stimularea cresterii economice. In acest sens, FMI considera ca principalele prioritati ale autoritatilor de la Bucuresti sunt: mentinerea unei disciplinei fiscale puternice pentru a asigura reducerea deficitului si atingerea sustenabilitati fiscale pana in 2014; urmarea unei politici monetare prudente; asigurarea ca bancile au suficient capital si lichiditati si relansarea cresterii si crearii de noi locuri de munca prin reforme in domeniul energiei si transporturilor, reformarii companiilor din sectorul public, cresterea absorbtiei fondurilor UE si continuarea reformei pietei muncii.
Unul din riscurile mari cu care Romania s-ar putea confrunta, este reprezentat, in legatura cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 - 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul bancilor din Romania.
Misiunea Fondului Monetar International se va afla, la Bucuresti, in perioada 6 - 14 noiembrie, pentru a discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente.
Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari). In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului