FMI: Leul risca o DEPRECIERE de pana la 20 procente
Data publicarii: 24-10-2012 | Finante-Banci
Intensificarea puternica a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra Romaniei, fiind posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%, avertizeaza expertii FMI.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu, scrie Gandul.info
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
Luand in calcul experienta din 2008-2010, ar fi posibila o scadere economica de 5%, in timp ce o depreciere de 15-20% a cursului de schimb ar afecta puternic portofoliile bancilor. In cazul agravarii puternice a crizei euro, Romania ar putea avea nevoie de lichiditate de urgenta si ar putea fi necesara accesarea programului cu FMI.
Romania a avut o crestere economica de 7,3% in 2008, urmata de o contractie severa, de 6,6% anul urmator, ca urmare a crizei financiare, si o scadere de 1,6% in 2010. Anul trecut, PIB a crescut cu 2,5%, sustinut evolutia buna a agriculturii. Pentru anul in curs, Fondul estimeaza un avans de 1,4%, urmat de o accelerare la 2,5% anul urmtor.
Criza a lasat "urme adanci" in economia romaneasca, iar cresterea potentiala a PIB va avea nevoie de timp pentru a-si reveni. Expertii Fondului estimeaza o crestere potentiala sub 2% pana in 2014 si o accelerare treptata pana la 3,1% in 2017. Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore, care sa aduca in piata muncii mai multe persoane si sa atraga investitii.
FMI a revizuit estimarea pentru cresterea potentiala a PIB de la 2% la 1,4% pentru acest an si de la 2,9% la 1,8% pentru anul urmator. In 2014, cresterea potentiala s-ar situa la 2,2%, la 2,7% in 2015, 2,9% in 2016 si 3,1% in 2017.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des