FMI: Bancile-mama au taiat 2,2 mld. euro din finantarea fiicelor din decembrie pana in iulie

Data publicarii: 24-10-2012 | Finante-Banci

Liniile de finantare furnizate de bancile straine subsidiarelor din Romania s-au redus intr-o maniera ordonata si moderata in perioada decembrie 2011 – iulie 2012, de la 20,3 mld. euro la 18,1 mld. euro, o anumita accelerare a procesului de taiere a fondurilor fiind inregistrata in iulie, potrivit unui raport al FMI.

In urma scaderii finantarilor de la bancile-mama cu 2,2 mld. euro intr-un interval de sapte luni, volumul ramas a ajuns sa reprezinte 89,2% din totalul consemnat la sfarsitul lui 2011.

Cat priveste cele noua banci mari care au participat la acordul Viena din 2009 privind mentinerea portofoliilor pe Romania - Erste Bank,Raiffeisen International, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank – FMI noteaza ca expunerile totale ale acestora au scazut in primele sase luni ale acestui an de la un varf de 101,3% atins la sfarsitul lui 2011 prin raportare la situatia din martie 2009 luata ca baza de raportare in acordul amintit, pana la 94% din acelasi volum – stabilind un minim record.

„Unele banci si-au redus expunerea totala la mai putin de 80% din baza de raportare”, arata raportul FMI, fara a preciza despre care banci este vorba.

De asemenea, FMI arata ca din martie 2009 si pana in iunie 2012 expunerea celor noua grupuri bancare fata de institutii non-financiare din Romania a scazut constant, ajungand la un minus de 16%.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: