FMI: Cresterea economica a Romaniei si functionarea creditarii interne, afectate de criza datoriilor

Data publicarii: 24-10-2012 | Finante-Banci

Dincolo de instabilitatea financiara, traiectoria de crestere a Romaniei si functionarea creditarii interne sunt puternic influentate de evolutiile din Europa Occidentala, orice intensificare a crizei din zona euro ar putea cauza un proces dezordonat de deleveraging (dezintermediere) a bancilor mama, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra cresterii creditarii sectorului privat in Romania, se arata in "Raportul de tara" dat publicitatii miercuri de Fondul Monetar International, dupa misiunea de evaluare condusa de Erik de Vrijer, care s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august.

Procesul de deleveraging al bancilor straine a fost pana acum moderat si ordonat in Romania, partial si datorita eforturilor Initiative europene de coordonare bancara. Corelatiile estimate ridicate dintre preturile activelor Romaniei si costurile de creditare inseamna ca Romania este vulnerabila in urma unei intensificari a crizei din zona euro. 

Un proces dezordonat de deleveraging al bancilor straine risca sa duca la o severa penurie de bani sau de credite, la presiuni asupra balantei de plati si pierderi de rezerve, o depreciere semnificativa, precum si efecte negative asupra economiei. 

Pana acum a fost prevenit un proces excesiv de deleveraging in tarile din Centrul, Estul si Sud Estul Europei (CESEE), partial datorita Initiativei europene de coordonare bancara care a incurajat bancile mama sa-si mentina expunerea la subsidiarele lor din regiune. Si deciziile BCE de sprijinire a bancilor din zona euro au ajutat bancile din Europa Occidentala. 

Comparativ cu alte piete emergente, Centrul, Estul si Sud Estul Europei a inregistrat un proces mai amplu de deleveraging, de la colapsul Lehman Brothers in septembrie 2008, se arata in raportul FMI. Romania a fost puternic afectata de criza financiara din 2008/2009, dar si recenta intensificare a crizei din zona euro, costurile de creditare au crescut, desi raman la un nivel mai scazut fata de Ungaria dar mai ridicat fata de Bulgaria sau Polonia. Tensiunile politice interne din Romania au contribuit de asemenea la performanta slaba a preturilor activelor romanesti, precum si la deprecierea leului. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: