Comisia Europeana a aprobat instituirea taxei pe tranzactiile financiare in 10 state ale UE

Data publicarii: 24-10-2012 | Actualitate

Comisia Europeana (CE) si-a dat marti acordul pentru instituirea taxei pe tranzactiile financiare (TTF) in 10 tari din UE, relateaza agentiile AFP si EFE.

Cele 10 state care au comunicat CE ca vor participa la o ''cooperare consolidata'' pentru taxa pe tranzactiile financiare sunt Germania, Franta (care stau la baza acestei initiative), Austria, Belgia, Portugalia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania si Slovacia. Si Estonia s-a aratat dispusa sa participe, dar Comisia nu a primit inca o scrisoare din partea guvernului acestei tari. 

Aceasta este o etapa importanta in vederea initierii unei cooperari consolidate pe acest subiect, cele 27 de state membre ale UE nereusind sa ajunga la un acord. Varianta ''cooperarii consolidate'', prevazuta de Tratatul privind functionarea UE, permite unui numar de cel putin o treime din statele membre UE (ceea ce in prezent inseamna minimum noua state) sa actioneze in mod concertat intr-un domeniu care nu este de competenta comunitara. 

Comisia a constatat ca sunt intrunite toate conditiile legale pentru a autoriza aceste 10 state sa mearga inaintea celorlalte in aceasta initiativa si a confirmat ca functionare pietei europene unice nu va fi afectata de noua taxa, numita si 'taxa Tobin', dupa numele economistului american James Tobin, care a propus-o prima data in anul 1971. Acum mai trebuie doar ca cele 27 de state sa-si dea acordul prin majoritate calificata, desi aceasta taxa va fi aplicata numai in cele 10 state, fiind nevoie si de votul Parlamentului European. 

Ulterior, comisarul european insarcinat cu fiscalitatea, Algirdas Semeta, va face propuneri detaliate cu privire la nivelul acestei taxe, pe baza sugestiilor formulate de Comisie anul trecut, dar care s-au lovit de opozitia unor tari precum Marea Britanie, Suedia si Polonia, ingrijorate de o posibila migrare a capitalurilor catre alte piete financiare din afara Europei. 

Comisia Eropeana a propus anul trecut taxarea tuturor tranzactiilor efectuate intre institutiile financiare (banci, burse, societati de investitii, societati de asigurare, fonduri speculative). Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar contractele derivate cu 0,01%. Aceste taxe vor fi aplicate atunci cand cel putin una dintre institutiile financiare implicate in tranzactie se afla intr-un din tarile care a adoptat aceasta initiativa. 

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a declarat 'incantat' de adoptarea acestei initiative, prin care 'se pot colecta miliarde de euro, foarte necesare pentru statele membre in aceste vremuri dificile'. 'Este vorba de a face dreptate: trebuie sa ne asiguram ca pretul crizei este platit si de sectorul financiar, nu numai de cetateni', a adaugat Barroso. 

Potrivit estimarilor Comisiei, daca toate cele 27 de state ale UE ar percepe aceasta taxa, incasarile anuale s-ar cifra la circa 57 de miliarde de euro. Ministrul francez al afacerilor europene, Bernard Cazeneuve, a afirmat marti ca, daca cele 11 state (cele 10 tari mentionate plus Estonia) vor participa, atunci incasarile anuale vor depasi 10 miliarde de euro. Destinatia acestor fonduri este inca subiect de dezbatere, adauga sursele citate. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: