Vom ajunge sa avem credite ipotecare doar in lei?
Data publicarii: 24-10-2012 | Finante-Banci
Dupa ce acest an a dus la disparitia aproape completa din oferta bancilor a creditelor de nevoi personale fara ipoteca, a venit randul ca si creditele ipotecare in valuta sa inceapa a disparea din ofertele bancilor.
La inceputul anului bancile au modificat oferta de credite de nevoi personale fara garantii, pentru a se conforma modificarilor introduse de catre BNR, iar in prezent majoritatea bancilor ofera acest tip de imprumut doar in moneda nationala. De acceasi soarta ar putea sa aiba parte si creditele ipotecare in valuta, dupa ce romanii au apelat la ele intr-o majoritate covarsitoare, atat inaintea crizei economice dar si in anii de criza, cu toate dificultatile induse de cresterea masiva a cursului de schimb valutar din ultimii 4 ani.
BCR nu mai acorda credite ipotecare in Euro decat ca exceptie
Saptamana trecuta, BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca nu mai acorda credite ipotecare in euro decat in anumite conditii, acestea fiind disponibile de regula doar in moneda nationala.
Astfel, creditele ipotecare in euro vor fi de acum inainte disponibile doar clientilor care au venituri in aceasta moneda sau ofera un depozit colateral in valuta pentru garantarea imprumutului.
Avand in vedere ca romanii isi incaseaza de regula veniturile in lei, si putini sunt cei care au nevoie de un credit si dispun de economii substantiale in valuta, clientii BCR trebuie sa se multumeasca doar cu oferta in moneda nationala.
Aceasta masura vine in completarea anuntului facut de BCR cu putine zile in urma in care a anuntat ca are pregatite cateva zeci de milioane de euro pentru credite Prima Casa, credite care vor fi acordate insa doar in lei, aceasta in conditiile in care majoritatea covarsitoare a acestor imprumuturi sunt acordate in euro. Atractia romanilor pentru creditele Prima Casa in euro este data in primul rand de dobanda mult mai mica decat la cele in lei precum si de avansul minim de doar 5 procente.
Conditii mai dure pentru credite in euro
In spatele deciziei luate de BCR ar putea sta lipsa finantarilor in euro primite de la actionarul majoritar, Grupul Erste, mai ales ca in acest an a fost observata in piata o acutizare a competitiei duse de bancheri pentru atragerea economiilor in euro detinute de populatie.
Tendinta de a impinge clientii romani catre creditele in moneda nationala a fost inceputa de Banca Nationala, care la finalul anului trecut a adus unele modificari la normele de creditare, prin care creditele in valuta deveneau mai greu de accesat.
Astfel, pentru accesarea unui credit ipotecar in euro clientii trebuie sa dispuna de un avans minim de 25%, iar la creditele de nevoi personale cu ipoteca in euro, imprumutul maxim poate ajunge pana la 75% din valoarea garantiilor prezentate.
Avand in vedere ca majoritatea romanilor care doresc sa isi cumpere o casa nu dispun de economii importante, avansul de 25% reprezinta o piedica pentru accesarea unui imprumut in aceasta valuta. La aceleasi credite acordate in lei avansul minim este de doar 15%, asa incat cei care nu dispun de un capital important drept avans trebuie sa apeleze la un imprumut ipotecar in lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului