Prima Lege fundamentala, la initiativa multimii. Constitutie facuta pe Facebook si Twitter

Data publicarii: 24-10-2012 | IT&C

Cetatenii islandezi s-au exprimat in majoritate covarsitoare in favoarea unei noi Constitutii prin intermediul retelelor sociale Facebook si Twitter. Votul, fara caracter obligatoriu, a avut loc sambata si a inclus sase intrebari la care alegatorii au putut raspunde cu da sau nu.

 Proiectul pentru noua Lege fundamentala este privit ca fiind prima Constitutie din lume bazata pe vointa multimii si este menit sa inlocuiasca Constitutia actuala, in vigoare din 1944, in mare parte inspirata din Constitutia daneza si perceputa ca un anacronism, in contextul in care Islanda a fost o colonie a Danemarcei. Premierul Islandei, Johanna Sigurdardottir (foto), s-a pronuntat deja in favoarea unei modificari constitutionale.

 Criza a impus o noua Constitutie

 Nevoia elaborarii unei noi Legi fundamentale s-a facut simtita dupa 2008, cand tara a fost puternic lovita de criza financiara. Intrebarile adresate alegatorilor prin intermediul retelelor sociale au fost elaborate de Consiliul Constitutional, compus din 25 de membri, alesi in 2010 pentru a revizui Legea fundamentala. In iulie 2011, Consiliul a prezentat proiectul constitutional Parlamentului, iar in mai 2012, forul a decis sa solicite avizul locuitorilor de pe insula pe sase teme. Ulterior, textul, format din 114 articole, a fost revizuit pe baza propunerilor adunate prin intermediul retelelor sociale.

 Rezultatele au indicat ca 66% dintre participanti au votat in favoarea noii Constitutii elaborate de catre Consiliu in conditiile participarii a 49% dintre cele 237.000 de persoane cu drept de vot. Potrivit AFP, rata de participare la referendumul consultativ prin intermediul retelei sociale a fost redusa pe fondul temerilor ca politicienii vor ignora rezultatele. Peste 80% au votat pentru declararea resurselor naturale care nu sunt proprietate privata drept "patrimoniul national". 

 Un procent de 57,5% dintre rezidenti au votat pentru a permite Bisericii Evanghelice Luterane sa-si pastreze rolul sau ca institutie de stat. Totodata, cetatenii au fost solicitati sa-si exprime parerea despre viitorul sistemului democratic al tarii, despre referendumuri si sistemul de vot. Astfel, proiectul de Constitutie permite unui procent de 10% dintre alegatori sa initieze referendumuri.

Integral in CurierulNational

Ultimele stiri pe BankNews.ro: