Ponta despre mecanismul de supraveghere bancara: Romania nu trebuie sa ramana in afara evolutiilor

Data publicarii: 24-10-2012 | Finante-Banci

Romania ar trebui sa faca parte din mecanismul de supraveghere bancara, care urmeaza sa fie instituit gradual din 2013, dar sa fie tratata de o maniera egala cu statele din zona euro, a declarat marti premierul Victor Ponta.

"De principiu, eu cred ca decizia buna este ca Romania sa participe la noile constructii europene si sa militeze la modul serios pentru a fi tratata egal cu celelalte state membre. Diviziunea sau impartirea intre cei care sunt in zona euro si cei care nu sunt in zona euro nu este agreata si nu tine de complexe, ci de faptul ca nu poti sa participi la ceva la care nu ai niciun cuvant de spus. Versiunea initiala era clar dezavantajoasa pentru romani", a afirmat premierul, punctand ca isi exprima aceasta opinie dupa ce a discutat subiectul si cu ministrul Finantelor. 

Seful guvernului a subliniat ca Romania nu trebuie sa ramana in afara evolutiilor din Uniunea Europeana si a tinut sa precizeze ca, desi este social-democrat, si el este pentru "mai multa Europa", aluzie la reuniunea de la Bucuresti a popularilor europeni, care a avut tema "Mai multa Europa". 

"E clar ca Romania nu trebuie sa ramana pe dinafara evolutiilor si schimbarilor. Desi sunt social-democrat, si eu cred ca trebuie mai multa Europa, dar la modul onest, nu la modul ipocrit. Importat este ca noi sa fim alaturi de celelalte tari europene, dar important este sa fim tratati ca egali, pentru ca prima propunere, aceea in care cei din afara zonei euro participam, dar nu aveam niciun drept, nu era o propunere foarte buna si a fost respinsa de Polonia si de Romania. Acum inteleg ca lucrurile se indreapta in situatia buna", a intarit Ponta. 

El a mentionat ca va discuta subiectul referitor la mecanismul de supraveghere bancara si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca "dincolo de decizia politica", aspectele tehnice sunt, de asemenea, importante. 

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns, saptamana trecuta, la un acord pentru o introducere 'graduala' a mecanismului de supraveghere bancara in zona euro in 2013.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: