ASDD propune crearea unui Program operational multi-fond pentru salvarea Deltei Dunarii

Data publicarii: 23-10-2012 | Mediu

Asociatia Salvati Dunarea si Delta propune autoritatilor romane crearea unui Program operational multi-fond dedicat Deltei Dunarii care sa fie inclus in exercitiul financiar 2013-2020, in vederea rezolvarii situatiei deloc bune din zona, se arata in Raportul 'Delta Warning: Solutii pentru viitorul Deltei Dunarii', dat publicitatii, marti, in cadrul unui simpozion de specialitate.

Astfel, in opinia realizatorilor raportului, crearea unui multi-fond pentru protejarea Deltei Dunarii poate concentra sub o singura autoritate linii financiare care apartin unor programe diferite. 

Potrivit documentului citat, Delta Dunarii ramane una dintre cele mai sarace zone din Romania si Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca este cea mai mare zona de stufarisuri din lume, paradis al pasarilor de apa, Rezervatie a biosferei, sit UNESCO si parte a Conventiei RAMSAR. 

Principalele surse de investitii la nivelul UE pentru perioada de planificare financiara 2014-2020 sunt Fondul European de Dezvoltare Regionala /FEDER/, Fondul social european /FSE/, Fondul de coeziune /FC/, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala /FEADR/ si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime /EMFF/, Tratatul privind functionarea Uniunii Europene /TFUE/, conform ASDD. 

Din cele mai noi date statistice reiese faptul ca populatia activa de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii are o pondere de 35,3% din total, cu un grad de ocupare mediu de 81,4%. Acesta se repartizeaza diferentiat pe sectoare, dupa cum urmeaza: agricultura si silvicultura (29%), industrie, constructii, comert, prestari servicii (15,7%, turism, transporturi, comunicatii (15,4%), pescuit si piscicultura (15,3%), administratie publica (13,5%), invatamant, educatie, cultura (5,7%), alte activitati (3,6%) si sanatate (1,9%). 

Lucrarea 'Delta Warning Report: Solutii pentru viitorul Deltei Dunarii' este realizata in cadrul proiectului 'Delta Dunarii - Paradisul aproape pierdut!, Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii', implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in perioada ianuarie 2011 - decembrie 2012. 

Proiectul este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial Mediu /POS Mediu/ - Axa prioritara 4 'Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii'. 

ASDD organizeaza, marti, editia a VI-a a Simpozionului National 'Avem o Delta. Cum procedam?', eveniment care face parte dintr-un proiect de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. 

In cadrul simpozionului vor fi prezentate rezultatele proiectului si va fi lansat 'Delta Warning Report 2012', document ce contine propuneri de imbunatatire a politicilor publice pentru Delta Dunarii elaborate in urma analizei situatiei inregistrate la consultarile publice avute de catre reprezentantii ASDD in 29 de localitati aflate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. 

Sursa: AGERPRRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: