Romanii inca vor credite
Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci
Anii de criza s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii de creditare in Romania, bancile devenind mult mai prudente si fixate pe un control tot mai atent al costurilor.
Institutiile financiare au inasprit conditiile de acordare a imprumuturilor, in special pe cele in valuta, conditionand accesul la astfel de credite de indeplinirea unor criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca debitorul ar avea o capacitate de rambursare foarte buna a finantarii in valuta, chiar si in conditii de depreciere severa a monedei nationale asociata majorarii ratei dobanzii.
In pofida accederii tot mai dificile la creditare, numarul celor care sunt interesati de contractarea unui imprumut a crescut usor in septembrie, comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor furnizate de Credit Scoring, instrument oferit de portalul financiar www.Efin.ro si utilizat pentru a determina daca o persoana poate obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit.
Astfel, numarul celor care si-au facut o evaluare financiara a avansat cu 1,74% in intervalul mentionat, la 5.789 persoane. Dintre acestia, 52% au obtinut un rezultat favorabil. Pe de alta parte, numarul calculelor efectuate s-a diminuat usor cu 1,2%, la 17.184 solicitari.
In medie, o persoana face 2,97 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca - in principal veniturile si comportamentul de plata - pentru a putea avea acces la creditul dorit. "Clientii au nevoie de bunuri de folosinta indelungata si de locuinte in continuare. Criteriile mai restrictive ale bancilor au redus volumul de credite acordate persoanelor fizice, nu cererea pentru aceste credite” a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner al Efin.ro.
Venit net solicitant Solicitanti Solicitanti care pot obtine credit Rata de succes <=500 147 5 3% 500-750 638 104 16% 750-1500 2.299 1.143 50% 1500 - 2000 910 584 64% 2000 - 5000 1.485 986 66% > 5000 310 190 61% Total 5.789 3.012 52%
Persoanele cu venituri nete cuprinse intre 750 si 1.500 lei sunt cele mai dornice sa acceseze un imprumut (39,7%), potrivit datelor Credit Scoring. Din cele 2.299 de persoane cu un astfel de venit, care si-au calculat credit scorigul in septembrie, 1.143 indeplinesc criteriile de eligibilitate in vederea obtinerii unui imprumut (37,9%).
S-a observat si o crestere a numarului romanilor cu venituri nete mai mici sau egale cu 500 lei ce sunt interesati de contractarea unui credit. Insa, din cele 147 de persoane care si-au facut o evaluare financiara, doar 5 ar putea indeplinii conditiile bancilor privind obtinerea unui imprumut, in conditiile in care suma ramasa dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, in valoare de 260 lei, este insuficienta pentru a permite achitarea unor rate.
Despre Efin.ro
Lansat in 2009, portalul financiar www.efin.ro, lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo - verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii