Lucian Croitoru: De ce va fi 2013 un an dificil
Data publicarii: Astazi, 22-10-2012 | Finante-Banci
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, (55 de ani) spune ca sunt costuri dupa criza politica din aceasta vara si ca odata ce instabilitatea politica a fost inregistrata de investiori ca fenomen posibil, acest risc este "incorporat in decizii imediat” si chiar "dupa ce riscul a fost eliminat, investitorilor le ia mult timp sa-si schimbe perceptia si sa elimine o parte semnificativa a acestui risc din procesul decizional”. Lucrurile nu sunt deloc simple in viziunea lui Lucian Croitoru, care a vazut in evenimentele din luna iulie, cand a fost suspendat presedintele "semne ca libertatea politica s-ar putea deteriora in mod semnificativ”. Cel mai important i se pare consilierului guvernatorului BNR faptul "ca daca nu creste libertatea economica, prin reducerea coruptiei, prin clarificarea drepturilor de proprietate si prin reducerea dependentei de stat, atunci cresc sansele ca libertatea politica sa se altereze”. Lucian Croitoru a dezvoltat aceasta teza in studiul "Jaful vs. dreptul de a nu minti", care a fost zilele acestea publicat la Curtea Veche Publishing.
Din punctul de vedere al consilierului lui Mugur Isarescu, 2013 va fi "un an complicat” fiindca refacerea increderii in zona euro "va mai dura”, fiindca pentru Romania "s-a doveditu un lucru dificil atragerea fondurilor europene”, iar "cresterea economica va ramane modesta” si inflatia, care a fost "destul de mult peste 5 la suta, mai ales din cauza cresterii preturilor la alimente” va ramane la fel cel putin in prima pare a anului viitor.
Premierul roman a spus recent ca Romania nu mai are bani pentru ultimele 45 de zile ale anului din cauza guvernului anterior. Cum este vazuta aceasta declaratie in mediul elitei financiare?
L.C.Totusi, premierul a retras aceasta declaratie, spunand ca a gasit fondurile necesare. Daca le-a gasit, inseamna ca erau deja acolo.
Tocmai
L.C.Probabil ca declaratia a fost facuta inainte sa se consulte cu cei care administreaza finantele. Faptul ca a retras-o repede este un semn ca nu i-a placut nici lui aceasta declaratie.
E o declaratie care produce mirare in randul investitorilor sau al finantatorilor Romaniei?
L.C.Probabil ca da, asa ca e important ca a retras-o. Mesajul care a ramas a fost, in final, limpede: avem banii. Daca s-ar fi prelungit incertitudinea privind disponibilitatea banilor, ar fi aparut si unele efecte negaltive, dar asa lucrurile s-au lamurit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des