Analiza Moody's: Economia, nota mica, dar de trecere
Data publicarii: 22-10-2012 | Economie
O economie diversificata cu un bun potential de crestere, cu nivel scazut al datoriei publice, dar cu un sector de stat nereformat, cu dependenta excesiva de zona euro si cu politicieni ce au o slabiciune fata de scandaluri, acesta este portretul creionat de Moody's Romaniei in ultimul raport al agentiei de rating.
Raportul nu este unul rau pentru una dintre cele mai sarace tari ale UE, blocata in ultimii ani in criza economica, dar si intr-o alta politica, interpreteaza ziaristii de la Financial Times ultimul raport de tara elaborat de agentia Moody's.
Partile bune sunt umbrite de deficientele devenite clasice pentru tara noastra: sector public ineficient, expunere la criza din zona euro, niveluri mici de crestere a PIB si o inclinatie spre disputele politice.
Nota "moderata"
Evaluarea Moody's are in vedere patru aspecte: sanatatea economiei, a institutiilor, pozitia financiara a guvernului si vulnerabilitatea la evenimente-riscuri. La fiecare aspect, notarea acordata a fost "moderata".
Potrivit comunicatului de presa ce a insotit raportul, exista vulnerabilitati pe partea balan-tei de plati (un raport anterior al economistilor mentiona, spre exemplu, ponderea mare a datoriei pe termen scurt). Aceasta deoarece datoria externa a Romaniei are pondere mare in total, obligatiile anuale de plata fiind semnificative. Alte semne de intrebare sunt dependenta ridicata a bancilor de institutiile - mama din zona euro, rezultatele proaste in privinta perfor-mantelor companiilor de stat si a privatizarii acestora.
Crestere economica prea mica in 2013
Ziaristii FT noteaza ca in doar cativa ani Romania a trecut de la o crestere economica rapida la o cadere la fel de rapida, cauzata de slabiciunile eonomiei.
Moody's considera ca este util de reamintit ca economia romaneasca nu este cu totul intr-o postura nefericita. Cresterea economica isi revine, in pofida faptului ca majorarea PIB de doar 2,5%, estimata pentru anul viitor, este prea mica pentru o tara emergenta. Efortul consolidarii bugetare inregistreaza progrese, iar rezultatele privitoare la deficitul bugetar sunt superioare celor din multe tari UE. Raportul Moody's mai sugereaza ca, o data ce criza va fi solutionata, Romania se va regasi in situatia in care era in 2009. Mult potential, dar si cu probleme structurale majore, ce trebuie rezolvate.
2,5% reprezinta cresterea PIB prognozata pen-tru 2013, considerata insa de Moody's prea mica pentru o tara emergenta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice