Guvernul nu sustine proiectele de lege privind insolventa persoanelor fizice

Data publicarii: 18-10-2012 | Finante-Banci

Proiectele de lege privind insolventa persoanelor fizice se afla in dezbatere in Parlament. Guvernul nu sustine proiecte de lege privind insolventa persoanelor fizice, una dintre ele initiata de 13 senatori PDL, iar cealalta de deputatul PNL Eugen Nicolaescu, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.

"Exista mai multe observatii de fond. Guvernul nu sustine adoptarea acestor propuneri legislative”, a declarat Andrei Zaharescu, potrivit Agerpres.

Proiectele de lege privind insolventa persoanelor fizice se afla in dezbatere in Parlament. Potrivit acestora, procedura insolventei are ca scop acoperirea creantelor contra debitorului, iar in caz de faliment personal, bunurile debitorului vor fi lichidate in vederea acoperirii datoriilor sale.

"Procedura insolventei se deschide la cererea debitorului care odata cu cererea recunoaste cu buna credinta ca se afla in stare de insolventa, sau la cererea creditorului care detine o creanta certa, lichida si exigibila contra debitorului”, se arata in proiect.

Deschiderea procedurii insolventei pentru persoane fizice, precum si celelalte procese si proceduri aferente sunt in competenta teritoriala a tribunalului in raza teritoriala a caruia isi are locuinta statornica, domiciliul sau resedinta debitorul.

Proiectul de lege mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.

O legea a falimentului personal ar permite debitorilor persoane fizice sa isi declare insolventa in cazul in care au ajuns intr-o situatie de supraindatorare si nu mai pot face fata datoriilor.

Romania este singura tara in care Fondul Monetar International (FMI) s-a opus adoptarii legii falimentuli personal, in timp ce il sustine in tari precum Letonia, Irlanda sau Ungaria.

Sursa: TVR.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: