CEC controleaza 1% din piata creditelor pentru firme
Data publicarii: 19-10-2006Vicepresedinta CEC considera ca unul din atuurile inca neexploatate ale bancii de economii sunt agentiile sale din mediul rural. CEC se pregateste sa profite si de fluxul de fonduri europene care vor fi dirijate catre agricultura. In acest scop, CEC va permite agentiilor amplasate in mediul rural sa lucreze cu firmele, a explicat vicepresedintele CEC, Vasile Ifrim.
In acest moment, CEC vinde credite doar prin 20 de unitati amplasate in orasele mari, a mai precizat vicepresedinta CEC.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu considera ca pozitionarea bancii pe care o conduce in piata a fost impulsionata si de marele apetit pentru creditare al companiilor. Nu trebuie insa omis faptul ca banca are un exces de lichiditate, deoarece banii plasati de clienti in conturi deschise la CEC depasesc sumele date cu imprumut. Astfel, la finalul lunii septembrie, CEC avea 5,33 miliarde de lei depusi in conturile sale de clientela, in timp ce valoare creditelor acordate clientilor nebancari era de 2,872 miliarde lei. Oficialii CEC au admis, joi, ca au o pozitie mult mai confortabila, din perspectiva lichiditatilor, decat majoritatea bancilor comerciale.
"Liniile de credit pentru au cel mai mare rulaj si cea mai mare profitabilitate din comisioane", a adaugat Tudor.
In totalul portofoliului de credite al CEC, imprumuturile pentru firme reprezinta a zecea parte, 15% sunt credite acordate administratiei publice locale iar restul sunt imprumuturi pentru populatie, a precizat Eugen Radulescu, presedintele CEC.
CEC a devenit banca universala in iunie 2005, dupa ce ani de zile a fost o banca specializata in creditarea populatiei.
Casa de Economii a beneficiat de un imprumut de zece milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) destinat deschiderii unor linii de finantare pentru firmele mici si mijlocii si de asistenta tehnica a organismului financiar european, a mai spus Tudor.
BERD a derulat un program de 1,7 milioane de euro pentru asistenta tehnica, inclusiv pentru antrenarea ofiterilor de creditare. "Succesul nostru se sprijina si pe flexibilitatea creditarii, dar pentru a reusi sa evitam rigoarea unui credit standard, unde riscul este minimalizat, e nevoie de personal foarte competent", spune Tudor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice