CEC controleaza 1% din piata creditelor pentru firme
Data publicarii: 19-10-2006
Vicepresedinta CEC considera ca unul din atuurile inca neexploatate ale bancii de economii sunt agentiile sale din mediul rural. CEC se pregateste sa profite si de fluxul de fonduri europene care vor fi dirijate catre agricultura. In acest scop, CEC va permite agentiilor amplasate in mediul rural sa lucreze cu firmele, a explicat vicepresedintele CEC, Vasile Ifrim.
In acest moment, CEC vinde credite doar prin 20 de unitati amplasate in orasele mari, a mai precizat vicepresedinta CEC.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu considera ca pozitionarea bancii pe care o conduce in piata a fost impulsionata si de marele apetit pentru creditare al companiilor. Nu trebuie insa omis faptul ca banca are un exces de lichiditate, deoarece banii plasati de clienti in conturi deschise la CEC depasesc sumele date cu imprumut. Astfel, la finalul lunii septembrie, CEC avea 5,33 miliarde de lei depusi in conturile sale de clientela, in timp ce valoare creditelor acordate clientilor nebancari era de 2,872 miliarde lei. Oficialii CEC au admis, joi, ca au o pozitie mult mai confortabila, din perspectiva lichiditatilor, decat majoritatea bancilor comerciale.
"Liniile de credit pentru au cel mai mare rulaj si cea mai mare profitabilitate din comisioane", a adaugat Tudor.
In totalul portofoliului de credite al CEC, imprumuturile pentru firme reprezinta a zecea parte, 15% sunt credite acordate administratiei publice locale iar restul sunt imprumuturi pentru populatie, a precizat Eugen Radulescu, presedintele CEC.
CEC a devenit banca universala in iunie 2005, dupa ce ani de zile a fost o banca specializata in creditarea populatiei.
Casa de Economii a beneficiat de un imprumut de zece milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) destinat deschiderii unor linii de finantare pentru firmele mici si mijlocii si de asistenta tehnica a organismului financiar european, a mai spus Tudor.
BERD a derulat un program de 1,7 milioane de euro pentru asistenta tehnica, inclusiv pentru antrenarea ofiterilor de creditare. "Succesul nostru se sprijina si pe flexibilitatea creditarii, dar pentru a reusi sa evitam rigoarea unui credit standard, unde riscul este minimalizat, e nevoie de personal foarte competent", spune Tudor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii