Economisti germani de top sustin ca Grecia este pierduta (Spiegel)
Data publicarii: 15-10-2012 | International
Mai multe institute economice germane de top au avertizat joi asupra incetinirii cresterii economice germane, in contextul in care tara continua sa fie afectata de criza datoriilor din zona euro. Grecia, sustin acestia, va fi incapabila "sa se elibereze de povara datoriilor" si va avea nevoie de o alta reducere a datoriei, scrie Der Spiegel.
Cancelarul german Angela Merkel a sperat ca vizita sa la Atena la inceputul acestei saptamani sa demonstreze solidaritatea Germaniei cu o Grecie care se lupta pentru a depasi criza datoriilor. La doar doua zile mai tarziu insa, mai multe institute economice importante din Germania "au intunecat" considerabil aceasta stare de spirit. Institutele si-au prezent joi prognoza de toamna, punand la indoiala faptul ca Grecia ar putea sa ramana parte a zonei euro.
"Noi credem ca Grecia nu poate fi salvata", a declarat Joachim Scheide de la Institutul pentru Economie Mondiala din Kiel, unul din institutele economice importante insarcinate de guvernul german cu examinarea starii economiei tarii, de doua ori pe an.
La randul sau, Oliver Holtemoller, de la Institutul pentru Cercetare Economica din Halle, a fost, de asemenea, pesimist, la conferinta de presa de joi atunci cand s-a prezentat evaluarea. El a declarat ca este putin probabil ca Grecia sa poata vreodata sa se elibereze de povara datoriilor - si a cerut o noua reducere a datoriei pentru aceasta tara.
Ideea nu este insa de natura sa mearga bine. Orice noua restructurare a datoriei Greciei i-ar implica in mod necesar pe creditorii internationali ai tarii mai degraba decat sa afecteze doar investitorii privati, asa cum s-a intamplat cu restructurarea de 100 de miliarde din primavara.
Pe de alta parte, joi, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a respins o propunere de restructurare a datoriei facuta de Fondul Monetar International, spunand ca ea nu ajuta la nimic. De asemenea, ministrii de finante din zona euro se opun ideii, iar Banca Centrala Europeana a declarat la randul sau ca iertarea Greciei de datorie iese din discutie.
Alternative, totusi, sunt putine si disparate. Iar acest fapt, combinat cu amenintarea altor tulburari in zona euro aduc vesti proaste pentru economia germana si pentru economiile europene.
Concret, potrivit raportului institutelor, cresterea economica germana pentru 2012 va fi de doar 0,8% - in scadere usoara fata de previziunile recente - in timp ce anul viitor se va inregistra o crestere economica probabil slaba. In loc de un 2% estimat anterior, raportul publicat joi prevede o crestere de doar 1 la suta a economiei germane pentru 2013, crestere care va proveni aproape in intregime din exporturi, se indica in raport.
Insa acesta este cel mai optimist scenariu, bazat pe asumptia potrivit careia criza datoriilor din zona euro nu se agraveaza. Autorii raportului nu cred insa ca ce e mai rau a trecut. "Evaluarea curenta a economiei germane se bazeaza pe presupunerea ca situatia din zona euro se va stabiliza treptat, iar increderea investitorilor va reveni. Insa acest lucru nu este asigurat", afirma raportul.
In plus, institutele mentionate si-au exprimat clar nemultumirea fata de masurile luate pana in prezent in zona euro pentru a rezolva criza in curs de desfasurare. Analistii au repetat o cerere facuta in rapoartele anterioare, potrivit careia zona euro ar trebui sa elaboreze un cadru pentru asigurarea unei proceduri ordonate de faliment pentru statele membre.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani