Franta relaxeaza restrictiile pe piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari
Data publicarii: 12-10-2012 | HR/Cariere
Accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Franta va fi extins la 291 de meserii, fata de cele 150 din prezent, in sectoare unde angajatorii au dificultati in a recruta, au anuntat joi Ministerul francez al Afacerilor Externe si cel al Muncii, relateaza AFP.
Printre domeniile in care va fi autorizat accesul romanilor si bulgarilor se numara frizerie, tinichigerie auto, transport de mobila sau intretinerea spatiilor verzi. Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, in special cel al constructiilor (muncitor, montor, proiectant), cel hotelier (bucatar, ospatar), cel agricol, piscicol, industrial (sudor, mecanic) si comercial. Pe lista se afla, de asemenea, functii in domeniul informatic, bancar si financiar.
Decretul semnat de ministrii francezi Manuel Valls si Michel Sapin, datat la 1 octombrie, urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial.
Relaxarea accesului pe piata muncii a fost anuntata la 22 august de guvernul francez, in acelasi timp cu eliminarea taxei pe care angajatorul trebuie sa o plateasca pentru a recruta cetateni din Romania si Bulgaria, de unde provin multi romi prezenti acum in Franta.
Romanii si bulgarii sunt supusi restrictiilor pe piata franceza a muncii pana la sfarsitul lui 2013. In afara de faptul ca trebuie sa practice o meserie autorizata, acestia trebuie sa dispuna si de o autorizatie de munca eliberata de prefectura.
Pentru guvernul francez, dublarea listei de meserii autorizate raspunde in acelasi timp la doua preocupari majore - pe de o parte, 'anticiparea progresiva a intrarii Romaniei si Bulgariei in dreptul comun aplicabil tuturor cetatenilor comunitari, care va surveni cel tarziu la 31 decembrie 2013', iar pe de alta parte, facilitarea 'insertiei' acestora prin 'actiuni concrete', accesul la piata muncii fiind 'una dintre principalele chei ale acestei insertii', se mentioneaza intr-un comunicat de presa al celor doua ministere.
Statele din UE care inca mentin restrictiile pe piata interna a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE.
Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman