O noua amnistie pentru romanii cu restante la Fisc
Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci
Companiile si contribuabilii care isi vor plati principalul restantei ar putea scapa si de majorarile de intarziere, si de penalitati, si de dobanzile aferente.
Anul trecut, in perioada octombrie-decembrie, datornicii restantieri la Fisc plateau doar suma reprezentand principalul impozitelor si dobanda aferenta, fiind scutiti 100% de penalitati. Ulterior, in perioada ianuarie-iunie 2012, aceasta scutire a fost de doar 50% din penalitati, dobanda fiind in continuare platita. Acum, un grup de parlamentari a depus la Senat o initiativa legislativa in baza careia scutirea se va extinde si asupra dobanzii aferente datoriei. Daca proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% in primele trei luni de la termenul de referinta si de 50% dupa sase luni. Iar termenul de referinta va fi ultima zi din luna anterioara datei de intrare in vigoare a viitoarei legi. De exemplu, daca legea ar intra in vigoare din noiembrie, atunci scutirea de accesorii (penalitati, majorari si dobanzi) va fi de 100% de la 31 octombrie pana la 31 decembrie 2012 si de 50% in perioada 1 ianuarie - 30 martie 2013.
Beneficiaza si firmele intrate in insolventa
Potrivit initiatorilor, contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale restante in ultima zi a lunii anterioare intrarii in vigoare a viitoarei legi, datorate "bugetului de stat, bugetelor de asigurari sociale si bugetelor locale", beneficiaza de anularea sau reducerea creantelor fiscale accesorii, reprezentand "dobanzi, majorari de intarziere si penalitatea". Se vor anula, astfel, creantele fiscale accesorii, daca in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii, obligatiile principale "se sting prin plata voluntara sau prin compensare". In continuare, "se reduc cu 50% creantele fiscale accesorii daca in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare".
Actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale "se desfiinteaza, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac", se mai arata in proiectul legislativ. Mai mult, prevederile acestuia se vor aplica "si in cazul in care a fost declansata procedura de insolventa".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani