Leul, tinta unui nou atac speculativ
Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci
Leul poate fi tinta unui nou atac speculativ. Dupa puseul de depreciere din vara, moneda nationala a inceput din nou sa piarda teren in fata euro. Potrivit analistilor, BNR a inceput deja sa ia masuri proactive, una dintre acestea fiind reducerea plafonului operatiunilor repo. Mai mult, un alt motiv al deprecierii monedei nationale este strans legat de perceptia internationala cu privire la stabilitatea economiei romanesti, sustin brokerii.
Potrivit lui Mihai Nichisoiu, analist piete internationale pentru Tradeville, leul nu este ajutat nici de situatia economica si politica interna, nici de perceptiile investitorilor straini. "Perceptia asupra economiei si situatiei politice locale nu s-a imbunatatit in mod notabil comparativ cu mijlocul anului. Pe pietele globale, atentia investitorilor se muta gradual dinspre activismul bancilor centrale catre fragilitatea economiilor - un mediu care, de asemenea, nu ofera sprijin leului”, a declarat Nichisoiu. Totodata, analistul considera ca sansa ca BNR sa intervina asupra cursului, pana la sfarsitul lui 2012, este foarte mare. "Leul ramane vulnerabil la finalul 2012, in orice caz este dificil de imaginat o apreciere impulsiva care sa genereze o coborare a cursului EUR/RON sub 4.40, nivel care a functionat ca un prag informal de toleranta in prima parte a anului. In acelasi timp insa, BNR a semnalizat explicit ca nu va tolera o depreciere impulsiva a leului. La finalul acestui an, interventiile BNR in sprijinul leului, nu doar verbale, ci si efective in FX si in piata monetara, vor fi extrem de probabile”, potrivit analistului.
Se repeta scenariul de acum cateva luni
Pe de alta parte, analistul financiar Ionel Blanculescu considera ca leul este tinta unui atac speculativ, asemenea celui de acum cateva luni, cand cursul de schimb atingea noi maxime in fiecare zi. "Atata timp cat Romania este taramul speculatorilor, mai ales pe zona de curs de schimb, fapt dovedit de masura luata de BNR privind reducerea plafonului la operatiunile repo, leul nu o va duce bine. Daca BNR nu intervenea acum pentru a reduce cantitatea de lei disponibila pe piata, puteam spune ca exista si alti factori pentru fluctuatiile monedei nationale. Dar, tinand cont ca BNR repeta acum ce a facut acum cateva luni, cand leul se afla intr-un trend depreciativ puternic, este clar ca asistam la un atac speculativ. Per total, cred ca, dupa aceste masuri ale Bancii Nationale, cursul euro se va stabiliza la un 4,54-4,55 lei, unde va ramane pana la sfarsitul anului”, ne-a declarat Blanculescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani