Mario Draghi: Supervizarea bancara va intra in vigoare din ianuarie 2013

Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a subliniat necesitatea unui singur mecanism de supervizare pentru bancile din zona euro care sa devina operational din ianuarie 2013, transmit AGI si AP.

'Sunt in derulare dezbaterile privind data intrarii in vigoare a mecanismului. Cred ca este foarte important sa fie introdus din ianuarie 2013', a afirmat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare. 

De asemenea, Draghi a cerut crearea unui fond comun de salvare a bancilor care se confrunta cu probleme, pentru a evita turbulentele de pe pietele financiare si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa plateasca costul salvarii institutiilor financiare. Prin adoptarea acestui fond Europa 'isi va permite sa lase institutiile importante sa dea faliment'. 

Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB) a publicat anul trecut lista celor 29 de banci considerate 'prea mari pentru a da faliment' (too big to fail) si care vor trebui sa indeplineasca cerinte de capital mai stricte, conform noilor masuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes. 

FSB a apreciat ca reglementarile mai stricte pentru aceste banci, care trebuie sa ajunga pana in 2019 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%, vor reduce posibilitatea prabusirii lor si vor limita efectele negative in eventualitatea falimentului. 

Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, a declarat recent ca va incerca sa ajunga la un compromis cu Germania privind propunerea de a atribui BCE rolul de supervizor al tuturor bancilor din zona euro. 'Acordarea unui rol mai important BCE face parte din eforturile zonei euro de a rezolva criza datoriilor suverane, care a fost complicata de creditele neperformante care au afectat multe banci din regiune. Baza pentru realizarea unui compromis va fi o descentralizare extensiva a supervizarii bancare', a explicat Barnier, subliniind necesitatea unui sistem total integrat, care sa readuca stabilitatea financiara a zonei euro. 

Guvernul Germaniei vrea ca noile atributii de supervizare ale BCE sa se aplice numai bancilor de importanta sistemica sau institutiilor transfrontaliere. Dar Barnier a subliniat ca bancile care s-au confruntat recent cu dificultati sunt mai degraba de marime mica si medie, cum ar fi Bankia, Dexia si Northern Rock, decat banci de importanta sistemica. 

Comisia Europeana vrea ca BCE sa aiba atributii de supervizare din 2014, dar acest proces sa fie gradual, pentru a stimula integrarea financiara si reducerea legaturii dintre finantele publice si situatia financiara a bancilor. 

Conform planului Comisiei Europene, BCE isi va asuma supervizarea si controlul celor mai importante banci din zona euro, incepand cu iulie 2013, inainte de a se ocupa de toate institutiile europene de creditare, din ianuarie 2014. 

Noua autoritate de supervizare bancara din cadrul BCE reprezinta cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic indatorate si sectoarelor financiare care se confrunta cu probleme. 

Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza si retrage licentele bancare, sa aplice reglementarile privind cerintele de capital, sa desfasoare teste de stres si verificari. De asemenea, BCE va putea superviza activele achizitionate si vandute de banci si va putea aplica sanctiuni in cazul nerespectarii reglementarilor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: