BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo
Data publicarii: 08-10-2012 | Finante-Banci
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 6 miliarde lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro), dupa ce cursul de schimb leu/euro a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximul istoric.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.
Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Cand suma suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Incepand din luna septembrie, BNR nu a mai limitat imprumuturile la licitatiile repo. La cea mai recenta astfel de operatiune opt banci au imprumutat 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) de la banca centrala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii