Evolutie sau revolutie de business pentru Directorii de IT?
Data publicarii: 04-10-2012 | HR/Cariere
- 60% dintre IT manageri (CIO) considera ca au un aport valoros si concret in stabilirea strategiei de business a companiei, insa doar 35% dintre directorii executivi considera ca este asa
Odata cu evolutia mediului de afaceri, directorii de IT pot si trebuie sa revizuiasca perspectivele depasite ale celorlalti directori in privinta rolului lor in succesul afacerii, arata noul raport - DNA of the CIO, lansat astazi de Ernst & Young.
Raportul are la baza un sondaj efectuat in randul a peste 300 de executivi si profesionisti seniori IT la nivel global, 25 de interviuri individuale cu directori de IT si raspunsuri de la 40 de reprezentanti din top management si concentreaza opiniile de business despre rolul directorului de IT in structura actuala a companiilor.
Rolul major pe care tehnologia l-a jucat in fiecare industrie si sector de business in ultimele doua decenii subliniaza ce oportunitati imense au ratat deja directorii de IT. Nevoia de "co-manageri" care sa poata imbina expertiza tehnologica cu abilitatile de business este deja clar definita in randul directorilor executivi. Cu toate acestea, prea putini directori de IT sunt recunoscuti ca membri adevarati ai echipelor de management. Desi ei sunt cei care au expertiza tehnologica, nu sunt perceputi ca avand nivelul necesar de cunostinte in business, fapt care limiteaza potentialul de schimbare a situatiei.
Asigurarea unei pozitii in managementul executiv
Directorii de IT vor fi nevoiti sa lupte pentru a-si asigura o pozitie stabila la masa decizionala din top management. Mai putin de jumatate dintre directorii executivi (48%) considera ca statutul CIO s-a imbunatatit in ultimii ani, pe segmente precum inovarea sau imbunatatirea agilitatii operationale a companiei. In timp ce 60% dintre directorii de IT considera ca au un aport valoros si concret in stabilirea strategiei de business a companiei, doar 35% dintre directorii executivi sunt de acord cu ei. Mai putin de 43% dintre directorii de IT sunt direct implicati in procesul decizional al organizatiei.
Acest nivel scazut de implicare este reflectat in rezultatele sondajului. 4 din 10 respondenti (38%) considera ca lipsa de sprijin din partea echipei de management executiv este o problema majora, in special in cadrul companiilor mari, cu venituri de peste 1 miliard de dolari (46%).
Majoritatea liderilor din top management au ca obiectiv mentinerea discutiilor cu CIO in zona bugetelor de IT, ignorand sansa de a se angaja intr-o abordare mai larga, despre valorificarea superioara a tehnologiei informatiei. Directorii de IT recunosc ca va fi dificil de schimbat aceasta limitare a perceptiei rolului lor la o functie de control a costurilor. Acest lucru devine, insa, un pas necesar pentru reformarea rolului IT managerului si a tehnologiei informatiei in cadrul mai larg de business in viitor.
Mai mult decat bugete de IT
Istoric vorbind, directorii de IT nu s-au implicat suficient de puternic in trecut in strategia de ansamblu a companiei si nu au dezvoltat relatii de lunga durata cu top managerii, astfel incat sa poata acum sa le atraga sprijinul in procesul de schimbare a perceptiei rolului lor. Atata vreme cat pozitia lor s-a limitat, de-a lungul timpului, la functia de control al costurilor, directorii de IT au interactionat cel mai des cu directorii financiari (CFO). In prezent, directorii de IT recunosc necesitatea extinderii relatiilor cu ceilalti directori executivi si lideri din companie, ceea ce le-ar permite sa abordeze si teme legate de valoarea adaugata pe care o aduce functia de IT in dezvoltarea business-ului, in loc sa se margineasca la stabilirea de bugete.
Pe viitor, directorii de IT vor trebui sa demonstreze, in mod proactiv, faptul ca tehnologia informatiei poate fi folosita ca o sursa de inovare, depasind stadiul de functie de suport. In acelasi timp, isi vor pastra functia de suport tehnic in implementarea anumitor proiecte majore, caz in care pot genera impact pe restul proceselor operationale din companie.
Odata ce liderii din top management vor incepe sa recunoasca potentialul liderilor IT in schimbarea modului de operare a business-ului, si perceptiile lor vor incepe sa se schimbe rapid. Iar acest lucru va fi si mai clar in momentul in care schimbarile din modelul operational vor incepe sa genereze rezultate care se vad si in cresterea veniturilor companiei.
Despre Ernst & Young
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22.9 miliarde dolari in anul 2011. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului