FMI: Criza globala va dura un deceniu
Data publicarii: 04-10-2012 | Finante-Banci
Economia mondiala va avea nevoie de cel putin zece ani pentru a iesi din criza financiara care a inceput in 2008, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International (FMI) Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat site-ului Portfolio.hu, transmite Reuters.
'Nu este inca un deceniu pierdut ... Dar cu siguranta va dura cel putin un deceniu de la inceputul crizei pentru ca economia sa revina intr-un ritm decent', a afirmat oficialul FMI.
Germania va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata si o intarire reala a puterii sale de cumparare, ca parte a solutiei la problemele Europei, a explicat Blanchard. Chiar daca acum toata lumea este preocupata de criza datoriilor din Europa, si America si Asia au probleme fiscale care trebuie rezolvate, a adaugat oficialul FMI.
'Japonia se confrunta de asemenea cu ajustari fiscale dificile, care vor fi rezolvate intr-un deceniu. China are probabil grija de boom-ul imobiliar iar cresterea a fost mai lenta decat inainte dar nu ne asteptam la o aterizare dura', a adaugat economistul sef al FMI.
Acesta a explicat ca ajustarile in zona euro necesita o scadere a preturilor in statele indatorate din sud si o crestere a preturilor in centrul zonei euro.
Pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina cresterea preturilor sub - dar in apropiere - de doua procente, statele din centrul zonei euro ar trebui sa aiba o inflatie de peste 2%, dar Germania este impotriva unei astfel de evolutii. 'O inflatie ceva mai ridicata in Germania ar trebui pur si simplu vazuta ca necesara si de dorit. Tinand cont de mandatul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, nu ar fi inceputul unei hiperinflatii', a afirmat Blanchard.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,7% in luna septembrie 2012, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august 2012.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani