Cum a trecut glontul pe la urechile bancilor din Romania
Data publicarii: 03-10-2012 | Finante-Banci
Rezervele minime impuse bancilor de BNR au ajutat sistemul bancar sa se mentina in picioare fara ajutor de la stat. Ar cam fi insa timpul ca bancile sa-si reia activitatile clasice, adica sa atraga si sa dea bani cu dobanda.
Evitarea unei crize bancare in Romania, care ar fi necesitat ajutor din bani publici, s-a datorat politicilor macroprudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inclusiv in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cu alte cuvinte, oficialul bancii centrale spune ca bancile au trait, pe perioada crizei, mai ales din banii pe care ii stransesera, mai mult fortate, in anii de boom. Reamintim ca bancile din Romania erau obligate sa plaseze 40% din sumele atrase in euro si 25% din cele in lei in rezervele BNR. Aceste valori erau fara echivalent in lume, insa s-au dovedit a fi o idee buna. De-a lungul celor 3-4 ani cat au trecut de la inceputul crizei, BNR a luat mai multe decizii de scadere a acestor niveluri, eliberand astfel bani catre banci atunci cand aveau mai multa nevoie. "Romania a evitat o criza bancara si nu a fost nevoie de o injectie de bani publici in capitalul vreunei banci", a spus Isarescu referindu-se la criza globala din anii 2008-2009.
Fara falimente
Ce se va intampla insa in continuare? Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, este optimist din acest punct de vedere, afirmand ca bancile locale sunt solide si ca reprezinta un pilon al economiei locale. "Atat sistemul, cat si bancherii au fost atipici in ultimii patru ani, trecand cu bine de perioada de criza. Am rezistat cu bine tuturor socurilor si suntem un motor, o forta motrice pentru alte activitati ale economiei nationale. Sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat", a declarat presedintele ARB. In acelasi context, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), aprecia ca performanta sistemului bancar romanesc deriva din calitatea managementului, precum si prin aplicarea filtrului de prudentialitate al bancii centrale. "Nu cred ca a trecut criza, cred insa ca trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca vom avea probleme in sistem si nici nu vor fi falimente, sau cel putin nu in 2012", a precizat Nicolae Cinteza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice