Se scumpeste polita RCA pentru femei
Data publicarii: 03-10-2012 | Finante-Banci
Comisiile de specialitate din Parlament au avizat pozitiv legea care interzice calculul primei anuale in functie de sexul solicitantului. Din 21 decembrie se schimba radical regulile pentru emiterea politelor de asigurare.
Sexul solicitantului nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea pretului asigurarii.Prevederea se va aplica din 21 decembrie 2012, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca va emite in curand si normele in acest sens. Curtea Europeana de Jus-titie a dat, pe 1 martie 2011, un verdict in privinta discrimi-narilor in functie de sex in materie de tarifare in asigurari. Astfel, CEJ a anuntat ca, dupa data de 21 decembrie 2012, companiilor de asigurari li se va interzice stabilirea preturilor pentru produsele de asigurare pe baza unei evaluari a riscurilor fundamentata pe diferentieri statistice in functie de sex.
CEA, federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, s-a declarat "dezamagita" de decizia CEJ, care stipuleaza ca societa-tilor de asigurari din Europa nu le va mai fi permisa utilizarea de factori actuariali si statistici diferentiati pentru cele doua sexe in evaluarea riscurilor si stabilirea cotelor de prima pentru asigurati."Decizia judeca-to-rilor CEJ de a nu recunoaste genul ca factor legitim de dife-ren-tiere a preturilor pentru asigurari si de a contesta faptul ca tarifarea in asigurari se ba-zeaza pe un proces echitabil de evaluare a riscurilor reprezinta o veste proasta pentru clientii companiilor de profil", a declarat Michaela Koller, director general, CEA.
Polite mai scumpe pentru doamne
Pe scurt, rezultatul acestei decizii va fi o crestere de pana la 50% a sumelor pe care femeile vor trebui sa le plateasca pentru politele de asigurari auto. In acelasi timp, cu toate ca interdictia va mari beneficiile lunare pe care femeile le vor incasa la maturitatea politelor de asigurare de viata cu acumulare, primele de asigurare pe care acestea le vor plati pentru astfel de produse vor creste si ele. CEA subliniaza ca utilizarea de statistici si probe este indispensabila in stiinta actuariala, iar genul s-a dovedit pe parcursul timpului unul din factorii cu impact evident asupra riscurilor preluate de asiguratori in cazul produselor de asigurari auto, asigurari de viata la termen, asigurari de sanatate si asigurari de viata cu acumulare.
Cu toate ca asiguratorii isi vor mentine produsele la preturi cat mai competitive posibil, unele companii vor cunoaste cresteri semnificative ale costurilor, o data cu reevaluarea datelor, modificarea primelor si a termenilor si conditiilor aferente politelor in cauza, dar si cu marketingul necesar promovarii unor anumite produse. Desi acestea vor reprezenta decizii comerciale ale fiecarui asigurator in parte, care vor conduce la cresteri generalizate de preturi, in particular sunt asteptate scumpiri ale politelor de asigurare pentru anumite grupuri, cum ar fi cel al tinerelor conducatoare auto, pe pietele unde sexul este in prezent utilizat drept criteriu de tarifare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice