BNR: Rata anuala a inflatiei a crescut in august

Data publicarii: 28-09-2012 | Finante-Banci



  • Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an; 
  • Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; 
  • Mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. 

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare. 

Rata anuala a inflatiei a crescut, atingand nivelul de 3,88 la suta in luna august 2012, ca urmare a manifestarii unui efect statistic de baza care a fost anticipat in prognozele Bancii Nationale. Acesta va exercita o influenta nefavorabila tranzitorie, dar efectele sale sunt deja amplificate de majorarea preturilor alimentare volatile interne pe fondul secetei, alaturi de cresterea cotatiilor materiilor prime agricole pe plan international, precum si de evolutiile recente ale cursurilor de schimb pe pietele valutare . 

Totusi, pana in luna august 2012, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8 la suta, nivel apropiat de media Uniunii Europene si a zonei euro. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat1 a fost de 2,6 la suta fata de 2,3 la suta in luna iulie, in conditiile in care impactul nefavorabil al deprecierii monedei nationale, cu efect asupra anticipatiilor, a fost atenuat de persistenta deficitului de cerere agregata.

Contextul extern a ramas volatil, marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutia sistemelor bancare din anumite tari europene, pe fondul inrautatirii perspectivelor cresterii economice la nivel mondial. In aceste conditii, volatilitatea ridicata a aversiunii fata de risc a investitorilor se mentine drept coordonata principala a mediului extern, cu influenta asupra fluxurilor de capital. 

In plan monetar, se consemneaza in continuare o slabire a dinamicii creditului acordat sectorului privat, fiind de subliniat temperarea cu precadere a dinamicii imprumuturilor in valuta. 

Conduita politicii monetare a ramas prudenta, prin adecvarea conditiilor monetare in sens larg la evolutiile contextelor macroeconomice intern si international. Eforturile bancii centrale de gestionare a lichiditatii de pe piata monetara au condus la o usoara atenuare a asimetriei distributiei acesteia.

Evaluarile recente releva deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflatiei, cu precadere la nivelul preturilor volatile, ca urmare a materializarii unor riscuri evidentiate in cadrul celei mai recente prognoze a BNR, in special a celor privind evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare. Persistenta deficitului amplu de cerere agregata va continua insa sa actioneze in sensul dezinflatiei. 

Toate acestea impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare, in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste. 

Mentinerea conduitei prudente a politicii monetare este reclamata si de mediul extern incert, care, suprapus evolutiilor interne asociate anului electoral, poate amplifica brusc riscurile asociate volatilitatii miscarilor de capital si a celor aferente cursului de schimb.

Ca urmare, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. 

BNR reitereaza faptul ca implementarea unui mix echilibrat al politicilor macroeconomice si realizarea reformelor structurale, in contextul indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, este esentiala pentru atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si de consolidare a stabilitatii financiare, care constituie premise pentru o crestere economica sustenabila si de durata. 

CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure indeplinirea obiectivelor  privind stabilitatea preturilor si cea financiara. 

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 noiembrie 2012, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei. 

1 Rata inflatiei de baza CORE 2 ajustata este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si bauturilor alcoolice.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: