Bancile romanesti au expuneri de miliarde pe Hidroelectrica si Oltchim
Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci
Bancile romanesti au privit multa vreme cu incredere maxima firmele de stat. Credite de miliarde de lei au fost acordate fara niciun fel de problema Hidroelectrica (firma aflata acum in insolventa), multe dintre ele garantate cu contractele cu baietii destepti, acum anulate. La Oltchim, societate detinuta de statul roman, bancile au acordat credite de sute de milioane de lei, in conditiile in care compania are o situatie financiara precara de mai multi ani, iar procesul de privatizare a fost, cel mai probabil, ratat.
La sfarsitul lunii mai 2012 Hidroelectrica avea datorii catre banci de 2,68 miliarde de lei, dintre care credite de aproximativ un miliard de lei sunt scadente in acest an.
Banci precum BRD, BCR sau UniCredit Tiriac Bank au imprumutat cu sume mari Hidroelectrica. Contractele de livrare cu baietii destepti, prin care banii s-au scurs din Hidroelectrica catre buzunarele unor societati private si spre paguba acesteia, asa cum reiese din raportul administratorului judiciar, au devenit garantii pentru credite de zeci de milioane de euro. Aceste contracte au fost anulate dupa intrarea in insolventa, astfel ca bancile si-au pierdut din garantii.
La jumatatea anului, Oltchim avea datorii catre banci de 578 de milioane de lei, dintre care, atentie, 536 de milioane de lei in datorii pe termen scurt - credite de tipul descoperitului de cont. Pentru aceste datorii, Oltchim a platit in prima jumatate a anului dobanzi de 26,3 milioane de lei.
Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania au cele mai mari expuneri pe Oltchim: 322 de milioane de lei, respectiv 143 de milioane de lei. Urmeaza CEC Bank, banca detinuta de statul roman, cu peste 50 de milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile