Letonia se pregateste pentru aderarea la zona euro in 2014
Data publicarii: 25-09-2012 | International
Letonia si-a anuntat recent intentia de a adera la zona euro la inceputul anului 2014, in timp ce Polonia, Bulgaria si Republica Ceha nu planuiesc sa intre in Uniunea Economica si Monetara in viitorul apropiat, noteaza luni EurActiv.
Berlinul a salutat anuntul autoritatilor de la Riga. Ruprecht Polenz, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german), i-a transmis recent presedintelui leton Andris Brezins ca pozitia Letoniei a fost 'un semnal international extraordinar' pentru viitorul monedei unice europene.
Recent, Polonia, Republica Ceha si Bulgaria au declarat ca aderarea lor la zona euro va fi amanata pana cand aceasta isi va fi rezolvat criza datoriilor. Potrivit tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate cele 12 state intrate in UE in 2004 si 2007 (printre care si Romania), majoritatea situate in Europa Centrala si de Est, au obligatia de a intra in zona euro cat mai curand din momentul in care sunt deplin pregatite.
In ianuarie 2011, Estonia a aderat la zona euro, economia sa inregistrand ulterior o usoara crestere. Premierul estonian Andrus Ansip s-a angajat sa aduca indicatorul PIB/locuitor al tarii sale in topul primelor cinci din Uniunea Europeana.
In Lituania, un stat din afara zonei euro care va asigura presedintia prin rotatie a Consiliului UE in a doua jumatate a anului viitor, economia a avut o evolutie pozitiva anul trecut, iar in acest an va avea o crestere de 2,4%, potrivit unor prognoze recente.
In timpul crizei economice, economia letona a scazut cu 18%, cea mai grava din UE, Letonia devenind prima tara din forul comunitar european ce solicita asistenta financiara internationala, in valoare de 7,5 miliarde de euro. Ulterior, situatia economica a tarii s-a ameliorat in mare masura, dar inca raman de luat masuri pentru reducerea deficitului excesiv, combaterea somajului si a saraciei.
Un sondaj de opinie realizat de institutul Latvijas Fakti, pe un esantion de 1.000 de letoni, arata ca doar 35% din populatia Letoniei sustine adoptarea euro, in timp ce 59% din letoni se opun acestei perspective, adauga sursa citata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman