Letonia se pregateste pentru aderarea la zona euro in 2014
Data publicarii: 25-09-2012 | International
Letonia si-a anuntat recent intentia de a adera la zona euro la inceputul anului 2014, in timp ce Polonia, Bulgaria si Republica Ceha nu planuiesc sa intre in Uniunea Economica si Monetara in viitorul apropiat, noteaza luni EurActiv.
Berlinul a salutat anuntul autoritatilor de la Riga. Ruprecht Polenz, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german), i-a transmis recent presedintelui leton Andris Brezins ca pozitia Letoniei a fost 'un semnal international extraordinar' pentru viitorul monedei unice europene.
Recent, Polonia, Republica Ceha si Bulgaria au declarat ca aderarea lor la zona euro va fi amanata pana cand aceasta isi va fi rezolvat criza datoriilor. Potrivit tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate cele 12 state intrate in UE in 2004 si 2007 (printre care si Romania), majoritatea situate in Europa Centrala si de Est, au obligatia de a intra in zona euro cat mai curand din momentul in care sunt deplin pregatite.
In ianuarie 2011, Estonia a aderat la zona euro, economia sa inregistrand ulterior o usoara crestere. Premierul estonian Andrus Ansip s-a angajat sa aduca indicatorul PIB/locuitor al tarii sale in topul primelor cinci din Uniunea Europeana.
In Lituania, un stat din afara zonei euro care va asigura presedintia prin rotatie a Consiliului UE in a doua jumatate a anului viitor, economia a avut o evolutie pozitiva anul trecut, iar in acest an va avea o crestere de 2,4%, potrivit unor prognoze recente.
In timpul crizei economice, economia letona a scazut cu 18%, cea mai grava din UE, Letonia devenind prima tara din forul comunitar european ce solicita asistenta financiara internationala, in valoare de 7,5 miliarde de euro. Ulterior, situatia economica a tarii s-a ameliorat in mare masura, dar inca raman de luat masuri pentru reducerea deficitului excesiv, combaterea somajului si a saraciei.
Un sondaj de opinie realizat de institutul Latvijas Fakti, pe un esantion de 1.000 de letoni, arata ca doar 35% din populatia Letoniei sustine adoptarea euro, in timp ce 59% din letoni se opun acestei perspective, adauga sursa citata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile