Romanii dau chioscul din colt pe hipermarketul de la periferie
Data publicarii: 18-10-2006In conditiile in care romanii aloca, in acest moment, cam 44% din venituri achizitionarii de produse alimentare, iar odata cu aderarea sunt asteptate cresteri ale puterii de cumparare, nu e de mirare ca gigantii Tesco (Marea Britanie) sau Auchan (Franta) isi fac planuri de intrare pe piata romaneasca.
Val de importuri
Schimbari considerabile se vor petrece in umatorii ani si la nivelul ofertelor marilor magazine, precum si in segmentul preturilor, potrivit directorului de marketing al Carrefour Romania, Andreea Mihai.
Compania isi va mari considerabil importurile directe de bunuri de larg consum dupa aderare - pe fondul eliminarii taxelor vamale. Se asteapta ca preturile acestor produse sa fie mai mici decat cele care se gasesc acum in Romania datorita discounturilor pe care grupul le-ar putea obtine la nivel international.
"Romania se afla la nivelul Poloniei din 1997 in privinta sumelor cheltuite anual in marile magazine, chiar si ca nivel de dezvoltare a comertului", ne-a mai precizat Mihai.
Potrivit estimarilor senatorului Varujan Vosganian, salariul mediu lunar pe cap de locuitor va fi de 500 de euro in urmatorii ani.
Retail cat un PIB
La o impartire pe zone geografice, bucurestenii se dovedesc a fi cei mai mari consumatori de produse de larg consum in hiper sau supermarketuri, cu 1.000 de euro cheltuiti anual pe cap de locuitor.
La polul opus se afla locuitorii sud-vestului Romaniei, care aloca in fiecare an doar 200 de euro pentru bunurile comercializate in lanturile moderne de comert, cu toata ca astfel de magazine s-au dezvoltat in ultimii ani si in Oltenia.
Valoarea vanzarilor din sectorul de comert modern romanesc este estimata sa ajunga peste trei ani la 100 de miliarde de euro, nivel similar PIB-ului actual al Romaniei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman