Bodu vrea sa calce fara mandat pragul firmelor de apartament
Data publicarii: Astazi, 18-10-2006Dar acest lucru e pe cale sa se schimbe, daca va fi adoptat proiectul initiat de ANAF si trimis la Ministerul de Finante, "privind unele masuri in domeniul administrarii fiscale si de prevenire si combatere a evaziunii fiscale". Acest proiect contine mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, Codului de Procedura Fiscala, Codului Comercial si a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In articolul care se refera la completarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, se precizeaza: "(1) Organele fiscale, Garda Financiara si alte persoane imputernicite de lege au dreptul de a verifica contribuabilii in domeniul de activitate reglementat de prezenta lege. (2) Contribuabilii au obligatia de a permite efectuarea verificarilor si de a pune la dispozitia organelor prevazute la alin. (1) toate documentele contabile, evidentele si oricare alte elemente materiale sau valorice solicitate, in vederea cunoasterii situatiei de fapt."
Definitia contribuabilului este data chiar de Legea 241 din 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale: "orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat". S-ar deduce ca Fiscul isi doreste sa poata calca pragul oricarui cetatean contribuabil, chiar daca acesta nu este decat un simplu salariat.
Sebastian Bodu sustine, insa, ca lucrurile nu vor sta chiar asa: "Vrem sa putem verifica, fara mandat de perchezitie, firmele care au sedii in apartamente care folosesc si ca domicilii pentru unele persoane fizice". Bodu ne-a precizat ca, la nivelul intregii tari, sunt inregistrate peste 400.000 de firme de apartament. Seful ANAF ne-a mai declarat ca a discutat proiectul de modificare a legislatiei din domeniul administrarii fiscale si combaterii evaziunii cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si cu consilieri ai acestuia: "Domnul ministru a citit proiectul si s-a declarat de acord cu el. La discutii s-au emis doar unele observatii de ordin tehnic, foarte pertinente de altfel. Nu s-a umblat la principiile proiectului. Noi am efectuat modificarile de rigoare si am retransmis la minister ultima varianta a proiectului, acum doua saptamani".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice