Het Financieele Dagblad: BCE si FMI negociaza un ajutor financiar de 300 miliarde de euro pentru Spania

Data publicarii: 14-09-2012 | International

Banca Centrala Europeana negociaza cu Fondul Monetar International acordarea unui pachet de asistenta financiara Spaniei, in valoare de aproximativ 300 miliarde de euro (387 miliarde de dolari), a anuntat vineri publicatia financiara olandeza 'Het Financieele Dagblad', fara a prezenta sursa informatiei, transmite Reuters.

Pachetul de asistenta financiara va pregati decizia BCE de a achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole, pentru a reduce costurile de finantare ale Madridului, dupa ce Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit 'Outright Monetary Transactions' (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani. 

Ziarul olandez sustine ca BCE vrea sa se asigure de participarea FMI la ajutorul financiar, pentru a se asigura ca Spaniei i se vor impune conditii stricte privind reducerea cheltuielilor si reformarea economiei. 

'BCE lucreaza la noul cadru al programului de achizitionare a obligatiunilor guvernamentale si aceasta implica monitorizarea stricta a FMI', a declarat o sursa pentru 'Het Financieele Dagblad'. 

FMI va stabili conditiile acordarii pachetului de asistenta financiara iar programul va fi similar celor desfasurate de FMI, avand o durata de trei ani iar suma maxima acordata este de 300 miliarde de euro, sustine ziarul olandez, care adauga ca acest ajutor financiar va fi discutat si la reuniunea ministrilor de finante din zona euro ce se desfasoara vineri in Cipru. 

Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni. 

'Pe langa cresterea economiei, singura optiune pe care o iau in considerare este folosirea mecanismului anuntat de BCE. Nu vom solicita un pachet complet de asistenta financiara', a afirmat miercuri premierul spaniol Mariano Rajoy. 

Saptamana trecuta, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole au continuat sa scada, dupa ce BCE a adoptat programul nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: