Romania, uniunea bancara europeana si investitorii
Data publicarii: 14-09-2012 | Finante-Banci
Adoptarea in Parlamentul European a proiectul unei uniuni bancare europene sub supravegherea Bancii Centrale Europene (BCE) este o solutie potrivita la care si Romania ar trebui sa adere, arata analistul financiar Radu Ciofu (Transilvania Capital) in cadrul unei analize realizate pentru ProfitInfo.ro. "La fel cum in Romania exista doar o singura Banca Centrala (BNR) care impune reguli pentru toate bancile din sistem, la fel si in Europa ar trebui sa existe doar o singura banca centrala care sa impuna reguli pentru bancile din sistemul sau (BCE).”
Chiar daca si relatiile cu alte tari din afara UE ar trebui dezvoltate, in special cu tarile BRICS, realitatea este ca, in acest moment, "schimburile economice ale Romaniei sunt in proportie de peste 80% cu Uniunea Europeana”, fapt care, spune analistul limiteaza mult "alegerile pe care le poate lua Romania in privinta dezvoltarii viitoare.”. In plus, tendinta clara este cea de "uniune totala”.
De asemenea, faptul ca la BCE poate adera orice stat european, chiar si daca nu face parte din zona euro, ofera tarii noastre avantajul de a se putea implica in constructia institutiei. "Pe termen lung, implicarea noastra in organizarea unor insititutii ce vor fi piloni ai viitoarei constructii Europene (poate SUE) nu poate decat sa cimenteze statutul nostru ca cetateni cu drepturi depline ai UE.” Acest pas poate aduce Romaniei mai multa credibilitate, incredere si, implicit, investitori.
Increderea in mediul economic romanesc si in protectia pe care umbrela BCE ne-o ofera"va duce la o crestere substantiala a investitiilor straine in economie, ceea ce se va traduce prin o crestere economica mai mare si un nivel de trai mai bun.”, conchide Radu Ciofu.
Vezi materialul complet aici
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile