Nici o universitate romaneasca in primele 600
Data publicarii: 12-09-2012 | Diverse
Cei care doresc sa faca scoala trebuie sa aleaga SUA sau Marea Britanie, tari in care se afla cele mai bune universitati din lume. Un studiu international arata ca invatamantul universitar autohton este sub cel din Cehia, Ungaria sau Polonia.
Patru universitati romanesti au intrat in "QS World University Rankings" 2012/2013 (ultimul dat publicitatii), clasamentul international al celor mai bune 700 de universitati la nivel global. Din pacate, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iasi, si Universitatea de vest - Timsoara se afla in coada clasamentului fiind plasate in intervalul 600 - 700.
Pozitii conservate
Este vorba de un top academic intocmit pe baza a patru indicatori cheie: cercetare, gradul de angajabilitate al absolventilor, calitatea procesului de predare si gradul de internationalizare al universitatilor.
Clasamentul ofera pozitiii individuale doar pentru primele 400 de universitati, restul fiind incadrate in intervale de 50 sau 100 de locuri. Pentru noi, clasamentul nu a cunoscut mari diferente. "Pozitia Universitatii din Cluj este de cativa ani aceeasi, intre locul 600 si 700, alaturi de celelalte universitati proeminente din Romania. Datorita jocului indicatorilor si ponderilor care sunt luate in calcul la intocmirea clasamentului, UBB nu poate urca in clasament, chiar daca are o activitate stiintifica remarcabila, mult superioara altor universitati plasate mai bine in clasament. Internationalizarea studiilor ar fi cheia urcarii in top, procentul de studenti straini este de numai 2,4%", a declarat Ciprian-Marcel Pop, prorector al Universitatii Babes - Bolyai.
Universitatea Ioan Cuza si Universitatea de Vest s-au mentinut in clasamentul unde au intrat pentru prima oara in 2011. La ora 16.30 cand am primit documentele, la una dintre universitati nu a raspuns nimeni pentru un punct de vedere, iar la cealata un portar ne-a lamurit razand ca nu avem cu cine vorbi.
Umilinta vine din vecini
Universitatea Bucuresti pare intr-un declin continuu, dupa ce la prima editie (2005) a fost pe 472, apoi a cazut pe 513 (2007), pentru a se prabusi dupa locul 600 (in 2011), pozitie pe care si-a conservat-o si in acest an. Rectorul universitatii, Mircea Dumitru, nu a putut fi contactat la telefon.
Statele din fostul bloc comunist sunt mult mai bine reprezentate in clasament. Am intrecut doar Bulgaria care are o singura universitatea situata peste pozitia 600. In schimb, Cehia are trei universitati mult mai bine plasate, una dintre ele ocupand un onorant loc 286 (Charles University). University of Warsaw, pe locul 398, Jagiellonian University, aflata in primele 500 sunt mandria Poloniei, performante la care Romania doar viseaza.
De asemenea, Ungaria are patru universitati in clasament, trei dintre ele fiind mai bine plasate decat oricare dintre institutiile romanesti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman